СамокоВест

Въпреки драстичното увеличение на такса смет за селата, кметът Георгиев постанови – Събирането на боклука само 2 пъти месечно!

Споделете ни в

Такса смет за селата в община Самоков за настоящата година скочи драстично. Жителите на Марица, Бели Искър, Драгушиново, Доспей ,Продановци , Белчин , Ковачевци , Мала църква , Алино , Ярлово  ,Маджаре , Поповяне , Злокучене , Рельово , Клисура , Горни Окол , Долни Окол , Шипочане , Гуцал, Ново село вече плащат  такса смет в размер на 12 промила върху данъчната оценка на имота. За  имоти на физически лица в с. Широки дол, с. Радуил и с. Райово – 9 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот, а в село Говедарци – 7 на хиляда.

Въпреки драстичния скок на цената, кметът Владимир Георгиев постанови боклукът да се извозва веднъж на две седмици.

Жителите на населените места са възмутени от подхода на кметската управа към тях, като към втора категория хора. Те алармират, че и до сега събирането и извозването на отпадъците не е на ниво, а от тук насетне ще потънат в боклуци. Разпореждането на кмета Георгиев не само засяга преките им финансови интереси, но ще се отрази пагубно и на бизнеса на голяма част от тях, които се препитават с туризъм. Не стига, че заради пандемията сме на ръба, а сега с купищата боклуци, съвсем ще ни смажат, негодуват собствениците на имоти.

В същото време, като имаме предвид, че БКС-Самоков е вечният избраник в обществените поръчки по сметосъбиране от десетилетия насам, правим обосновано предположение, че дружеството генерира сериозни печалби.

Затова отново питаме кмета на община Самоков Владимир Георгиев:

Кой и как, от името на общината и в защита интересите на гражданите, контролира разходите на БКС?

И отново обръщаме внимание на първия ни администратор, че е длъжен да отговаря на питания от обществен интерес, а в случая директно се бърка в джоба на все по-обедняващите граждани на общината в условията на криза.