СамокоВест

Във вторник, пред многобройна публика, бе открит вторият „Фестивал на картината“ в Самоков.

Споделете ни в

Във вторник в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ бе открит вторият „Фестивал на картината“ в Самоков. Организатор на събитието е художникът Танер Мерт. Във Фестивала взеха участие двадесет художници от Самоков и страната.

Водещ на церемонията по откриването бе Ралица Стоянова. Тя припомни на присъстващите ролята на  Самоковската художествена школа, възникнала в края на 18 век. Самоковските зографи, гравьори, иконописци и резбари са сътворили уникални шедьоври, красящи църкви и манастири. Сред най-видните представители са създателят на Школата Христо Димитров и именитият му син Захари Зограф.  

Всеки един от художниците бе представен с разбирането си за изкуството, със стила на рисуване и най-вече с творбите си. Всички те получиха грамоти, връчени им от кмета Владимир Георгиев.

Във второто издание на фестивала участваха и младите продължители на славата на зографите в Самоков – Габриела Стоянова, Ивана Стефанова и Георги Игнев. Те също бяха удостоени с грамоти  и с искрените поздравления на присъстващите за прекрасните им творения.

Артистичната атмосфера се допълваше от изпълненията на малките балерини от танцовата школа на Ралица Стоянова към Читалище-паметник „Отец Паисий“ и музиката на група Arrow.