СамокоВест

Вредата от разединението на десните партии в Самоков и червеното статукво на градинки и фонтани

Споделете ни в

Не можем да гадаем какъв щеше да бъде градът ни в днешния ден, ако имаше късмета, освен с шадравани и градинки, да влезе в предизборна кампания с инвестиции, работни места, прилична инфраструктура и богати граждани, овладели европейските стандарти в туризма например.  Още по-малко кои щяха да са кандидатите и с каква мотивация. Вероятно кандидатът за кмет щеше да бъде образован и деликатен човек, а кметската институция – с авторитет, който не би допуснал разни мърлячи да протягат нечисти ръце към най-високия обществено значим пост в територията, назована община.

Политическите науки, а и практики, уверяват, че едно управление, па макар и на община, се нуждае от колектив и от коректив. Т.е. градските първенци, каквито са общинските съветници и кметът с неговите си помощници. Колко са първенци бъдещите общински съветници се чете във всеки партиен списък от мераклии да си допълнят заплатата, пенсията и в много редки случаи да се доберат до постничката информация за десетте процента.

Корективът по дефиниция трябва да са всички граждани, но най-вече политическите опоненти на управляващите. Но тъй като думата е френска, а франкофонията чужда, Мерилото за правилност остава непознато и недостижимо за евентуалните Коректори. Ето защо години наред си прекопаваме едни градски площи, населяваме ги с безвкусен еклектизъм и внушаваме на целокупния градски коректив, че градът ни цъфти, плододава, а берекетът не отива в Колектива, а единствено на трапезата на Коректива.

Дали едно дясно управление на града щеше да се задоволи с пейки и ламаринени саксийки. Не мисля. Дясното мислене е насочено към утрешния ден. И това определя възрожденския смисъл на думата Първенец, а правото да се наричаш с тази смислена дума, ти дават единствено изключителните достижения в действията към утрешното време.

На предстоящите избори за градски първенци в многобройни списъци са се подредили леви, полулеви и неясно леви. Десни, полудесни и централно десно-леви, а може би лево-десни. Двете цигански листи няма как да бъдат определени в този смисъл. Но те са истинският коректив на управлението, а най-вече на изборите. Самоков отново ще има кмета, който избере Сали.

Колко дясна е местната коалиция между СДС и ВМРО и, ако там са двама лидери на две десни партии, защо нямат своя кметска кандидатура.

Колко дясна е ДБГ и колко Ротарианска. Как ще осъществяват основните си реформаторски принципи. И защо им е пълна листа, ако нямат своя кандидатура за кмет.

Как точно си представят кандидатите на ССД едно бъдещо управление с недоказал се лидер, ако тази дума изобщо подхожда на водача на листата и кандидати с доказани психични отклонения.

Възраждане, Воля и Атака десни формации ли сте. Какви резултати ще получите в самостоятелните си изяви. И какво ще докажете – личностни качества или обществено полезно дясно мислене.

Демократична България, колкото и позитив да има в национален мащаб, отново няма да събере десни гласове с измъченото си лидерство. Но в Колектив с другите силни десни формации щяха да променят статуквото, макар и без кметска кандидатура.

Но, на фона на заявените мераци за бъдещо управление, сме спокойни, че затихващите функции на общината ще останат все така тихи и беззвучни, както през последните осем години.

Ех, Росен Йорданов, Росен Йорданов, как не събра кураж да поведеш четата на Куражлиите.

Людмила Цветкова