СамокоВест

Влиза ли е ремонтът на яз. „Бели Искър“ в засекретения доклад на Сметната палата?

Споделете ни в

Целият доклад, който Сметната палата е изготвила от проверката в Държавната консолидационна компания (ДКК), е бил засекретен и предаден на прокуратурата за извършени престъпления. По тази причина той не е предоставен на министъра на икономиката, който е принципал и едноличен собственик на ДКК. Това съобщи Корнелия Нинова в специално изявление в парламента.

В съобщение, публикувано на сайта на Сметната палата се посочва – Сметната палата е изпратила на прокуратурата окончателния одитен доклад за ремонта на язовирите без обществени поръчки на 500 млн. лева, възложен от правителството на Бойко Борисов на държавното дружество „Монтажи“ ЕАД.

Изпращането на доклада относно договорите с „Монтажи“ ЕАД е заради наличие на данни за престъпление. Заедно с доклада са изпратени и одитните доказателства към него. Уведомени са и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Националната следствена служба (НСС), съобщават още от Сметната палата. Одитният доклад е изпратен и на изпълнителните директори на „Монтажи“ ЕАД и на „Държавна консолидационна компания“ ЕАД за изпълнение на препоръките на Сметната палата.

„Поради образувано досъдебно производство и на основание чл. 58 ал. 3 от Закона за Сметната палата, данни от одитния доклад не могат да се огласяват до приключването на наказателно производство. Затова одитният доклад ще бъде публикуван на интернет страницата на институцията веднага след приключването на наказателното производство“,  се посочва в съобщението. За това е уведомено Народното събрание, което възложи изготвянето на проверката.

За какво става въпрос – Сметната палата направи одит във връзка с отпуснатите през 2018 г. от Министерски съвет 500 млн. лв. за ремонт на 416 язовира. По-късно стана ясно, че „Държавната консолидационна компания“(ДКК) ЕАД е възложила ремонтните дейности на своето дъщерно дружество „Монтажи“ ЕАД, като за тази цел е предоставила отпуснатите за целта 500 млн. лв. от държавния бюджет.

За жителите на община Самоков от жизненоважно значение е – включен ли е ремонтът на яз. „Бели Искър“ в засекретения доклад и как ще се осигури тяхната безопасност.