СамокоВест

Владимир Георгиев стана кмет на годината в категория „Безхаберие“ заради качеството на ремонтите в Община Самоков

Споделете ни в

Читателите ни сигнализират, че състоянието на Легето  след ремонта е отчайващо. Шахтите са по-високо от нивото на настилката, а капаците на повечето от тях направо са бетонирани.

Още при първото снеготопене се образуват огромни локви. Уточняваме, че картинката е такава при 4 см. сняг, а каква ще стане напролет, след обилен снеговалеж, можем да си представим. И гумени ботуши няма да ни спасят!

Още на септемврийското заседание на Общински съвет – Самоков общинският съветник Петър Георгиев сигнализира за сериозни проблеми в работата на фирмата, наета да извърши подмяна на водопровода на Легето.

„Как е избрана фирмата изпълнител, какъв е обемът на работата и стойността на проекта, има ли гаранции за добро изпълнение, кой извършва надзора, кога се предвижда да завърши строителството”, попита съветник Георгиев. Но, вместо да предприеме действия по контрол на изпълнението и отстраняване на безобразията, кметът го контрира, изтъквайки че в обществените поръчки няма процедура за избор на „кадърни“ и „некадърни фирми“, което определено не отговаря на истината.

За всеки е ясно, че няма никакви пречки в условията на обществената поръчка да се изискват гаранции за качествено изпълнение, включително с посочване на обекти, които фирмата е изпълнила. Такъв подход обаче би пресякъл практиката изборът да става по критерия „Наш човек“.

В резултат – всички ремонтни дейности на територията на Община Самоков са толкова некачествени, че след всеки един от тях в социалните мрежи валят десетки сигнали за лошо изпълнение.

В групата „Забелязано в Самоков“ Петър Михайлов излезе с Едно обръщение към ОБЩИНА САМОКОВ и КМЕТА от Самоковци, което публикуваме дословно:

Уважаеми господа – ние Самоковци , с чиито пари строите в града ПИТАМЕ: 1. До кога ще се строи така некачествено в града и има ли хора, които следят качеството на извършените строителни работи. Преди 2 дни приключи работата на ЛЕГЕТО. Защо няма нито един капак на шахтите на нивото на асфалта? Защо плочките на тротоарите останаха с не запълнени фуги, където през пролетта ще се покаже тревата, както е на много тротоари в града? 2. Градинката при клуба на 4 квартал – никакво качество на извършената до сега строителна работа. Плочките не положени качествено и тук с не запълнени фуги.“ Циментовите“ замазки на бордюрите – не…. трябва да ги видите лично. Едно младо момче, което събираше останалите материали каза, че ако не ни харесва да го направим ние по-хубаво. Да, но той взема пари за некачествена работа – кой му плаща? Пак от нашите пари за нищо работа. 3. Много улици остават за зимата разкопани за газифициране и сигурно така ще останат цяла зима? Няма никакъв контрол – има тротоари и улични платна разкопани от две години от В и К и Ел.разпределание.4 Тротоарите по ул. КОНСТАНТИН ФОТИНОВ СЪЩО ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ КОСИ ТРЕВАТА НА ПРОЛЕТ.5. Асфалтовите кръпки са под всякаква критика. Ще приложа снимки как се правят кръпки в Германия. Само че, там асфалта е 8 – 10 см., а тук 2 -3 .

Констатациите на Петър Михайлов, са илюстрирани с албум снимки, които по безспорен начин показват как се ремонтират улиците в Самоков и в какво състояние са.

Венец в поредицата некачествени ремонти в община Самоков постави изпълнението на ремонта на улиците и поставяне на тротоари в село Драгушиново на стойност половин млн. лв. Репортаж на Канал „Рила“ – Самоков разкрива безпрецедентните безобразия, спрямо жителите на селото.  Нивата на новите тротоари са с 30-40 см. над имотите на хората. Така входните им врати се оказаха затрупани с камъни и пясък, и отварянето им стана невъзможно. Една част от жителите на селото се видяха принудени да ги изрежат, за да имат достъп до имотите си, други качиха по-високо пантите на окачане. Трети, в гнева си, сами с кирки разбиха асфалтовите тротоари, за да върнат нивото на терена. Височината на тротоарите и нивелацията им създава и друг изключително сериозен проблем на живущите в Драгушиново. Цялата дъждовна вода и водата от топенето на снеговете се излива в имотите, в основите на къщите и другите постройки.    

„Как може такава безотговорност? Има ли ръководители? Има ли тука технически ръководители? Кой е отговорен за тая безотговорност?“, питаха хората и призоваха кмета да отиде да види каква работа е свършена и какви пари са взети.

Присъединяваме се към въпросите на гражданите и питаме кмета Георгиев:

–  Как се упражнява инвеститорския надзор от ръководените от него общински чиновници? Дистанционно от бюрата или…..?

– Защо, ако те отговорно осъществяват текущ контрол, при завършването на обектите качеството е под всякаква критика?

– Какви санкции са наложени и ще бъдат наложени на отговарящите за обектите общински чиновници?

– Само на финансова санкция спрямо фирмата изпълнител ли се разчита, като се има предвид че нерядко изпълнението е толкова некачествено, че по никакъв начин не може да се подобри в тази финансова рамка.

– Какви мерки ще предприеме кметът Георгиев за избор, от тук насетне, на кадърни фирми-изпълнители още в процедурата на обществените поръчки?

–  До кога обществените средства за строителство и ремонти ще потъват в частни, все по-дълбоки джобове?