СамокоВест

Виктор Варошкин: Линейки по въздуха са абсолютно необходими

Споделете ни в

Снимка: Капитал

Не зная на какво се дължи – на политическо безволие или на нехайство, но честно казано ми се вижда престъпно. Това бе категоричното мнение на Виктор Варошкин по повод липсата на медицински хеликоптери в България. В района на Монблан, в който аз работя като алпийски водач се извършват над 500 спасителни операции на година, заяви той пред btv.

Виктор Варошкин е алпинист и планински водач с международна известност и множество награди. Той и Мартин Маровски са първите българи, които стъпиха на върха Серо Торе в Патагония. Серо Торе е едно от най-големите предизвикателства за алпинисти от цял свят. Той е най-високият от четирите върха по протежение на източния ръб на Патагонската ледена шапка, разположен на границата между Чили и Аржентина.

Виктор е първият лицензиран спасител с медицински хеликоптер на територията на България.

Роден е в Самоков. По майчина линия е потомък на известна лекарска фамилия. Дядо му д-р Димитър Наумов дълги години е отдаден на своята хуманна професия. Майка му д-р Христина Наумова е специалист очни болести в самоковската болница. Бащата – доц. Георги Варошкин е български олимпиец, участвал в състезанията по ски алпийски дисциплини в зимните олимпийски игри в Кортина д’Ампецо през 1956 г. и Скуо Вали през 1960 г. Участва в състезанията по спускане, гигантски слалом и слалом на седмите зимни олимпийски игри. Състезава се за „Рилски спортист“. Два пъти е председател на Българската федерация по ски .

Виктор Варошкин, като парамедик, участва в спасяването на 41-годишна чешка туристка, пострадала в Рила планина, в района на Самоков. Жената е транспортирана до УМБАЛ „Света Анна“-София с хеликоптер на “Лев Инс”.

Самият той през януари 2020 година пада, докато катери замръзналия водопад Скакавица. Чупи бедрена кост на три места. Тогава, за негов късмет, протича кръг от световната купа по спускане за жени в Банско. За охрана са наети хеликоптери от Словакия. Сред тях е и екипажът, който пет години по-рано е обучавал за дейността самия Виктор Варошкин във високите Татри в Словакия. Хеликоптерът излита от Банско и само за половин час вече е в Рила. Едно разместване на кост при такова счупване може да доведе до разкъсване на феморалната артерия, което реално води до смърт в рамките на минути. Но Виктор има своя „златен час“, благодарение на което лечението и възстановяването му протичат без никакви тежки последици.

А кой е Виктор Варошкин в дълбоката си същност? Най-добрият отговор на този въпрос дава собствената му поетична визитка:

„Едно интензивно и безмълвно внушение…

За планините на света и за света на планините.

За опита, изрискуван и извоюван.

За пътя, който сме създали зад себе си и който е създал нас.

Но най-вече за планините и тяхната „Свирепа арена“, в която всички влизаме стъклени, за да излезем малко счупени, много прозрачни и мъничко кристални.“

Виктор Варошкин