СамокоВест

Български шевици тръгват по света с пътуваща изложба и дигитален учебник. Първа спирка – Самоков

Споделете ни в

Читалището по практическа история и занаяти в етнографския комплекс „Стария Добрич“ събра безценно богатство от мотиви в Международния конкурс „Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет“. Конкурсът се проведе с подкрепата на община Добрич и в партньорство с Асоциацията на българите по света. В рамките на конкурса бяха получени над 350 мотива. Участвали са майстори на везмото от различни краища на България и от традиционните български общности зад граница – Бесарабия (Украйна и Молдова), Таврия, Банат, Северна Добруджа. Везбени мотиви са изпратили и българи от САЩ, Русия, Азербайджан, Испания, Италия, Великобритания. Орнаментите от Възраждането до 40-те години на миналия век се вписват в традициите на различните етнографски области.

Колекцията най-напред бе представена в Добрич, от където тръгна по света. За Трети март тя пристигна в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ в Самоков, при победителката в конкурса Ани Йовева. Талантливата ни съгражданка, за която директорът на Историческия музей в града д-р Веселин Хаджиангелов казва, че е живото наследство на везбеното изкуство, е възпроизвела шевици с десет различни техники. А най-големият принос на пазителката на това скъпоценно богатство – Ани Йовева е, че го предава на все повече хора.

Колекцията ще стигне и до румънския град Констанца, откъдето младият изследовател с български корени Юлиан Митран също е добавил към „зашива“ орнаменти. Желанието на организаторите на конкурса е маршрутът на българската шевица, като пазител на родовата памет, да премине през етнографските области, откъдето над 40 участници – читалища, неправителствени организации, землячески сдружения, са изпратили образци. Читалището в Добрич се надява колекцията да бъде видяна включително и в Лос Анджелис, където българката Веси Казашка е запазила оригинални бодове от женска риза.

В Самоков изложбата ще остане до 16 март 2022 година.