СамокоВест

Брифингът на ОДМВР-София за месец ноември се проведе в Самоков

Споделете ни в

Месечният брифинг да дейността на дирекцията през м. ноември се проведе в сградата на РУП- Самоков. Пред регионалните печатни и електронни медии зам.- директорът на ОДМВР- София комисар Юри Николов представи информация за специализираните полицейски операции срещу наркоразпространението, при които бяха разкрити три високотехнологични домашни оранжерии за отглеждане на марихуана- две в Костинброд и една в Самоков, и иззети нагревателни лампи, вентилационна инсталация, токоизправители, термометри, туби с торов разтвор, множество стръкове канабисови растения и корени от тях, суха зелена тревиста, кварцови лампи, трафове и др. веществени доказателства, съотносими към извършваната престъпна дейност. Общо задържаните са петима души. Сред останалите теми бяха полицейска операция, проведена съвместно с ГДНП и СДВР, при която от жилище в Сливница са открити и иззети 33 метални елемента с културно- историческа стойност; 20- те души, задържани във връзка с нарушаване на обществения ред и оказана съпротива в ботевградското село Врачеш; двамата обвиняеми, задържани за 72 часа за превоз на незаконно пребиваващи чужденци на територията на РУ- Костинброд и РУ- Елин Пелин и задържаният участник в телефонна измама спрямо възрастна жена от Етрополе. Комисар Николов изтъкна и изключително бързите и професионални действия на криминалистите и разследващите, довели до светкавичното задържане на извършителите на убийство на 50- годишен мъж в района на жп. гара Вакарел.

На следващо място бе посочена дейността на „Пътна полиция“ за подпомагане на трафика в ремонтираните участъци на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ чрез осигуряване на допълнителни полицейски патрули, информационно знаково стопанство и вертикална маркировка за насочване на автомобилния трафик, с акцент върху нулевата толерантност, която се прилага спрямо всички водачи, които с рисковото си поведение на пътя застрашават своята безопасност и тази на останалите участници в движението.

Зам.- директорът на областната дирекция отбеляза и създадения нов организационен ред за подобряване на услугите по регистрация на пътни превозни средства и навременно обслужване на гражданите на Софийска област, с цел избягване на ранните записвания в сутрешните часове, което създаваше големи неудобства както за тях, така и за живущите в близост до паркинга. В тази връзка той апелира към гражданите, да не се доверяват на лица, които не са служители на ОДМВР- София, и предлагат  услуги, свързани с регистрация на ППС, а да отправят своите запитвания само и единствено към длъжностните лица.

Началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Ивайло Александров представи обобщена справка за проведената акция „ЗИМА“, в хода на  която са проверени 4277 МПС и 5092 лица; съставени са 473 акта и 592 фиша.

По отношение създадена организация за обезпечаване на студентския празник, Коледните и Новогодишните празници и зимния туристически сезон са изготвени планове, в които са включени допълнително 22 полицейски служители, които ще бъдат командировани през зимния сезон в курорта Боровец. Извършени са проверки съвместно с другите контролни държавни органи в хотелите и заведенията с резервации за студентския празник, които за региона на Самоков са около 1200. На самия 8 декември ще има удвоени полицейски патрули, които да се грижат за сигурността и обществения ред. Планирани са полицейски операции съвместно със служители от криминална и икономическа полиция в областната дирекция. Засилен ще е и пътният контрол по отношение управлението на МПС след употреба на алкохол, наркотични вещества и др.

Общо за месеца са проведени 42 специализирани полицейски операции; 8 проверки съвместно с други контролни органи; съставени са 18 констативни протокола и 23 акта; затворени са два обекта, съобщи началникът на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ гл. инсп. Мирослав Рашков. По линия „акцизни стоки“ са извършени 31 полицейски операции, иззети са:  6120 къса цигари; 1 кг тютюн; 200 литра дизелово гориво; 22 литра алкохол. По линия „горско стопанство“ са проведени 9 полицейски операции; иззети са 20.5 кубика незаконно добита дървесина; изготвени са 8 акта. По линия на противодействие на престъпленията и нарушенията в игрални хазартни зали, търговски обекти, нощни клубове и дискотеки са извършени проверки на 4 игрални зали и 15 търговски обекта. Съставени са 7 констативни протокола и 10 акта за различни видове нарушения- липса на здравни книжки, неиздаване на касови бележки. Два от обектите са запечатани от НАП за срок от 30 дни. Относно противодействието на престъпленията и нарушенията по линия на използване на търговски марки без разрешението и съгласието на правопритежателите са иззети общо 66 кашона, всеки с тегло около 30 кг, различни по вид и количество стоки от световно известни търговски марки.

Началникът на РУП- Самоков гл. инсп. Васил Попов подчерта, че през изминалия месец на обслужваната територия няма извършено тежко криминално престъпление, а разкриваемостта на престъпленията срещу собствеността е над 43%. Задържаните през ноември са 42- ма; образувани са 24 досъдебни и 14 бързи производства; посетени са 112 сигнала и са охранявани 8 масови мероприятия.