СамокоВест

Бобфестът в самоковското село Радуил продължава

Споделете ни в

Бобфест – Радуил отново ще събере пазители на българщината. Тази година е юбилейна – провежда се 20-то издание на фестивала, което ще се състои събота и неделя ( 2-ри и 3-ти септември) от 11 часа.

Началото на Бобфеста в с. Радуил е поставено през 2003 г. по идея на читалищния деец Георги Божилов – Гебо. След като Гебо си тръгна от този свят, през 2009 година, фестивалът се организираше и провеждаше с огромна отдаденост от неговата съпруга Димитрина Божилова. Наскоро Димитрина също ни напусна, но трудът им остави трайна диря – празникът стана ежегоден, а последните години и с международно участие.

Организатори на феста сега са Община Самоков, кметството в Радуил и местното читалище „Христо Ботев“. 

Мотото на празника неотменно е –  „Радуилецът е оцелял, защото боб е ял!“. Затова и тази година в центъра на събитието ще бъде бобеният курбан.

Различните издания през годините включваха кулинарно изложение, изложба „Бобът през погледа на занаятите”, карикатурна и фотоизложба „Радуил – столицата на фасула”, базар на художествените занаяти – на икони, бродерия, плетива, дърворезба, рисунки върху кратунки, карикатури на тема „Адам и Ева” от Дома на хумора и сатирата в Габрово.

И тази година, в продължение на два дни, състави и изпълнители от страната и чужбина ще се надпяват, надсвирват и надиграват.

Традиционно Голямата награда е „Златно бобче”. Връчваха се още медали – „Златен фасулицър”; Награда на Кмета на село Радуил; Награда на публиката.

По повод юбилея на празника, издателство „Приятел“-Самоков издаде книгата „20 години Бобфест в Радуил“. Съставители са Димитрина Божилова, Надка Вардарова и Тодор Попов. Книгата разказва историята на фестивала, на село Радуил и неговия боб. Съдържа кулинарни рецепти, приготвени с култовото зърно – основна храна на българите и дало името на фестивала, хумор, карикатури и снимки.