СамокоВест

Близо 250 нуждаещи се от Община Самоков ще получат Грижа в дома

Споделете ни в

Близо 250 нуждаещи ще се възползват от проекта „Грижа в дома“ на Община Самоков, стана известно на пресконференция в конферентната зала на Общината.

На пресконференцията присъстваха кметът Владимир Георгиев, заместник-кметът Дончо Зашев и Силвия Ангелова, ръководител на проекта.

Целта на проекта е да се осигури подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа. Ще бъдат разширени възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, включени и в контекста на пандемични ситуации. Общият бюджет на проекта е 1 млн. 218 хиляди лева, като ще се реализира в рамките на 14 месеца, а социалната услуга се предоставя в рамките на година.

Допустимите дейности са предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа, доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост. Осигуряване на административни и битови услуги. Предоставяне на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, включително  и консултации с лекар при необходимост. Проектът предвижда също осигуряване на супервизия и обучения на служителите

„Общината кандидатства за финансиране на различни социални проекти. Хората имат нужда от грижи в дома и точно с този проект ще я осигурим, като от него ще се възползват близо 250 нуждаещи се лица, а за предоставяне на необходимите услуги са ангажирани над 100 души. Благодаря на екипа, подготвил проекта, за да получат хората адекватни грижи. Това е един от най-сериозните подобни проекти в България и се надявам чрез реализацията му да помогнем хората да се чувстват по-добре, обгрижени и по-здрави“, заяви кметът Владимир Георгиев на пресконференцията.