СамокоВест

Близо половин милион лв. ще инвестира община Самоков във ВиК мрежата! Включен ли е разходът в бизнес плана на ВиК дружеството?

Споделете ни в


С  Постановление на Министерски съвет от месец декември 2019 година са отпуснати средства от държавния бюджет в размер на 420 хил. лв. Средствата са по искане на Община Самоков за изграждане на 200 м. колектор, част от главен колектор II и 180 м. отливен канал. С изграждането на колектора се очаква да се реши проблема с множество наводнени мазета в района на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Ситуацията с наводнените приземни помещения се повтаря при всеки по-обилен дъжд. Причината е, че част от колектора – от входа на Самоков откъм Боровец, по ул. „Христо Смирненски” е с подменени през 2010 г. тръби, които на близкото кръстовище се заустват в тръби с по-малък диаметър, което води до наводняване на района. Предвижда се подмяна на тръбите с по-малко сечение и отвеждане на отпадните води до колектор III, чието трасе минава по бул. „България”. Това е най-дългият и мощен колектор, който обхваща около ¼ от града.

Освен средства за изграждане на съоръжението и отливния канал са предвидени и такива за възстановяването на асфалтовата настилка. Предвидените дейности ще бъдат изпълнени в рамките на строителния сезон. Предстоят съгласувателни процедури и избор на изпълнител. Очаква се реализацията на проекта да приключи най-късно до края на настоящата година.

Това е поредната инвестиция на община Самоков във ВиК мрежата. На това основание логично възниква въпроса – заложени ли са тези почти половин милион лева като разход в бизнес плана на ВиК дружеството, на база на който КЕВР увеличи драстично цената на водата, която през месец ноември миналата година от 1.69 скочи на 2.59 лв.