СамокоВест

Благовест Коларов: Кога и в Самоков ще въведат разделното събиране на отпадъци „от врата до врата“?

Споделете ни в


Наскоро прочетох статия за разделно събиране по домовете направено още през лятото на 2017 г. в Свиленград. Както и в пловдивската община „Коматево“, и в този град са започнали разделно събиране по единственият най добър и ефективен начин  „от врата до врата“.

Браво на тия хора!  Само нашите управници не могат да го проумеят, и чакат някой „отгоре“ да нареди. Много зле говори това и за Общинските ни съветници, които не излизат с някакво предложение толкова години, и харчат пари за контейнери по улиците, които не вършат никаква работа. Неприятното в случая е, че инициативата идва от „Екопак“, производителите на контейнери, които са готови да сложат във всяко от 3000 те домакинства по един такъв жълт контейнер, а след това и по един зелен, и по един…!  Чиста далавера, и ако нашите управници са малко от малко по прозорливи, ще се усетят и ще направят най доброто, разделно събраният боклук да се събира в различни по цвят полиетиленови чували за многократна употреба , или обикновени използвани вече пластмасови кутии от латекс. Иначе контейнера, който се дава от „Екопак“ е голям за пластмасите като отпадък от едно домакинство за 2 седмици, и ако е пълен (което ще стане за месец два) с пластмаса добре, но ако е пълен със стъкло трябва машина да го обслужва и ще бъде счупен след няколкократно използване . Затова съд от латексова боя ще свърши чудесна работа, но трябва да се обслужва поне един път на 2 седмици. Има начин да стане, но трябва някой да го приеме „присърце“ ! Цитирам част от статията на Диляна Цветкова, публикувана в регионален вестник:  „Раздаването на допълнителните 900 жълти кофи за събиране на хартиени, пластмасови и метални опаковки директно от дома на хората стартира в Свиленград. Те ще бъдат предоставени на къщи в един район, за да се улесни сметосъбиращата фирма. Идеята е след няколко години такива контейнери да бъдат раздадени на всички 3 000 еднофамилни жилища в града.

Днес живеещите на ул. „Тодор Кирков“ останаха приятно изненадани още от сутринта. Те с радост приеха новите кофи.

предприятие „Благоустрояване и озеленяване“, съпроводени от еколожката на Общината Гергана Тонева, подробно обясняваха на хората как правилно да използват новата придобивка. От домакинствата, които се включват в проекта, се очаква да използват жълтата кофа единствено за разделно събиране на пластмасови и хартиени отпадъци от опаковки съгласно указанията на залепения за нея стикер и да следят за опазването на контейнера. В случай, че се установи наличието на друг смесен битов отпадък в кофата, тя няма да бъде извозена. Останалите отпадъци ще се събират както досега – чрез съществуващата система за събиране на смесени битови и зелени отпадъци.

Впрочем, инициативата е по проект на „Екопак България“ и община Свиленград, който стартира на 1 юли 2016 г. по метода „от врата до врата“. Тогава на 100 къщи на 8 улици в града – „Александър Стамболийски“, „Иван Вазов“, „Стефан Стамболов“, „Алеко Константинов“, „6 септември“, „Максим Горки“, „Димитър Благоев“ и „Гео Милев“, бяха раздадени кофи. Отпадъкът, събран в продължение на една година в жълтите кофи, е общо 12 000 кг и чист като качество, т.е. само хартия и пластмаса. В резултат на доброто изпълнение и качественото сепариране на отпадъка от свиленградчани „Екопак България“ предостави нови 900 броя жълти кофи за разделно събиране на пластмаса и хартия от домовете на още 65 улици в града. От своя страна увеличаването на количеството разделно събрани отпадъци с 12 000 кг доведе до намаляване на количеството на извозваните отпадъци в регионалното депо в Харманли и разходите за транспортиране и депониране.

Отпадъците се събират два пъти в месеца по график. Контейнерите допълват общата система за разделно събиране в града, която в останалите райони в общината си остава в познатите цветове контейнери: син – за хартия и картон, жълт – за метал и пластмаса, и зелен – за стъкло.“

Крайно време е  и ние в Самоков да направим това! И в Общ. „Коматево“ в Пловдив, и в  Свиленград отзивите са много положителни.  Само за година са събрани 12000 кг. пластмасови отпадъци, при това много чисто като качество. Това ще облекчи много работата на хората, които работят на сепариращата инсталация , ще повиши качеството на разделяният отпадък и ще намали количеството му за депониране и транспортиране до депото. Трябва да го направим!