СамокоВест

Бездомници мрат от глад и студ по улиците на Самоков. Кметът нехае за усилията на Кирил Бонев да се създаде център за временно настаняване

Споделете ни в

Само за три дни двама души, оставени без грижа, издъхнаха от глад и студ по улиците на Самоков. В първия ден на Новата 2021 година е починал 60- годишният Иван Крамарски. Два дни по-късно и 42- годишният Иван Алексов напуска този свят, склопил очи на пейка пред сградата на Общината, под прозорците на кметския кабинет.

Свидетели на трагичната им кончина стават техни приятели и братя по съдба.

Иван Крамарски се е придвижвал с инвалидна количка. Той живеел под една сергия на пазара. Към 8,30 ч в новогодишната сутрин приятелят му Румен го открил треперещ от студ. Румен нямал телефон, за да се обади на 112 за помощ и с вестникаря Веселин качили Крамарски в инвалидната количка и го закарали до спешното. Малко по- късно обаче мъжът умира.

Според Митко Петров, Иван Алексов е умрял от глад, тъй като от три дни не бил ял нищо.  Двамата седели на пейка пред общината и разговаряли, когато Алексов получил гърч. Веднага е извикана бърза помощ, но човекът умира.

Проблемът с оставените без никаква грижа от страна на институциите в Община Самоков социално най-слаби членове на обществото не е от вчера. В края на месец октомври почина 95-годишен мъж, изоставен в крайна мизерия край самоковското село Злокучене. Председателят на НПО „Милост за слабите“ Кирил Бонев от години поставя въпроса за създаване на център за временно настаняване на изпаднали в крайна нужда бездомници. На всяко заседание на Общински съвет-Самоков, от тримандатното управление на Владимир Георгиев, той настоява за решаването му. Това са най-малко 100 заседания на управниците ни, на които Кирил Бонев издига глас за милост към слабите. Глас в пустиня. Резултатът: за два месеца – трима починали!

Кметът така и не си направи труда да проучи възможността за осъществяване на предложението. Не възложи на подопечните си чиновници да направят план-сметка колко би струвала на хазната грижата за няколко изпаднали в крайна нужда граждани на общината. Като се има предвид, че във всички близки села пустеят училища и здравни служби, че към общината има социална кухня, че разполагат с транспорт, надали разходът би бил непосилен за бюджета.   

А и в крайна сметка в какво се измерва цената на един човешки живот – в пари или в милосърдие?