СамокоВест

Асоциация „Онгъл“ провежда Тринадесетите Цар-Шишманови дни в Самоков с авторитетно българско и международно участие

Споделете ни в


Днес асоциация „Онгъл“ поставя началото на Тринадесетите Цар-Шишманови дни в Самоков. Те са посветени на 550 години от пренасянето на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец от Царевград Търнов в Рилския манастир (1469 г.); 200-годишнината от кончината на Христо Димитров – Доспейски (1745/50 – 1819) – основател на Самоковската художествена школа; 160 години от основаването на Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859” в гр. Самоков (1859 г.) и 30 години от началото на теренните фолклористични, етноложки и археографски проучвания на Асоциация „Онгъл” в селища от Самоковската община (1989 г.).

Научното събитие се осъществява с изключителната финансова и организационна подкрепа на Община Самоков.

„Онгъл“  е Асоциация за антропология, етнология и фолклористика с доказан авторитет. 30 години е преносител на сакралност – на локално, регионално, национално равнище.

Програмата включва:

1. Международен симпозиум на тема ПРЕНАСЯНЕТО НА САКРАЛНОСТ (Локално – регионално – национално). На участниците в Международния научен симпозиума се предлагат за обсъждане широк кръг от проблемни области, свързани с:

• Пренасянето на сакралност – въпросът за Центъра и Периферията на пространството (физическо, етногеографско, митологично …);

• Изграждане/разрушаване на митологичен, религиозен, етногеографски и национален хронотоп;

• Номинация и сакрализация на топоси (ономастичен аспект на пространството) – селища от рурален тип, градове, държавни образувания; дати, хроноси, епохи, музеи, места на памет, паметници…;

• Специфика на фолклорно-митологичното мислене и държавно-творческата традиция на Балканите;

• Особености на сакрализацията/десакрализацията в различни обществено-икономически формации (феодализъм, капитализъм-1, социализъм, капитализъм-2).

2. 14-ти фестивал на културно-историческия и природонаучния късометражен филм, фотография и изложбена експозиция БАЛКАНСКА КУЛТУРНА ФИЛМОТЕКА;

3. Отличаване на изявени етнолози, медиевисти и археолози с ГОДИШНИ НАГРАДИ на имената на проф. Тодор Иванов Живков, семейство Добреви и Асоциация „Онгъл”.

В работата на Тринадесетите Цар-Шишманови дни в Самоков участие ще вземат авторитетни български и чуждестранни специалисти.

Цялата програма вижте тук.