СамокоВест

Александър Методиев – Бат’ Сали отново се отказа от депутатско място

Споделете ни в

Александър Методиев, Бат’ Сали, отново се отказа от депутатско място. Първия път това се случи през април 2021 г. Тогава почти 100 процента от гласувалите за ДПС в община Самоков бяха посочили с преференция неговото име. И след изборите на 2 октомври 2022 г. той е заявил волята си пред ЦИК, която на 6 октомври 2022 г. е взела решение  ДА НЕ ОБЯВЯВА за избран за народен представител от листата на партия „Движение за права и свободи“ в Двадесет и шести изборен район – Софийски, Александър Христов Методиев.

Методиев изтъква лични причини за отказа си, като след смъртта на съпругата си трябвало да отделя повече грижи за децата и внуците си. Той беше трети в листата на движението за София-област, но за пореден път събра преференции, които го изведоха напред. На предходни избори Бат’ Сали е успявал да измести и водача в листата на ДПС.

На вота от 2 октомври обаче не Методиев е отличникът по преференции за областта – изпревари го Николай Аргиров, чийто баща е лидер на „Евророма“ и общински съветник в Ихтиман. Аргиров събра 1213 преференции, с които измести дори първия в листата -досегашния депутат Цветан Енчев. Неговото заявление за отказ даде преднина на  Бат’ Сали, а след неговото оттегляне се стигна до четвъртата в листата Кристина Александрова, която има 527 преференции и също дръпна напред. И тя обаче се е отказала да става депутат. В 26-ти избирателен район, София област Движението за права и свободи печели един мандат.  На изборите от 2 октомври се оказа, че системата за заемането му е повече от Колелото на късмета. След като водачът Цветан Енчев избра да влезе от Враца, където също е избран, депутатското място отиде при бившия министър на финансите по времето на Орешарски Петър Чобанов.

За ДПС това не е изненада. Известно е, че Движението не подкрепя преференциалното гласуване и не го насърчава.

Големият въпрос обаче е как така Община Самоков стана център на преференциалния вот в поредица от избори и не само за ДПС, а за всички партии, в чиито листи има кандидати самоковци. Как се печелят толкова поддръжници – със законотворчески качества и заслуги или струва пари?