СамокоВест

Александър Дунчев: Лично сигнализирах за незаконна сеч на територията на община Самоков

Споделете ни в

Депутатът от Продължаваме промяната Александър Дунчев разкри в предаването „Лице в лице“ по btv скандални схеми и назначения в горските стопанства. Той посочи, че в почивните дни лично е засякъл и сигнализирал за незаконна сеч в гори на територията на община Самоков. Народният представител и бивш директор на Агенцията по горите уточни, че в нарушение на закона дървесината е извозвана в няколко курса с един и същи превозен билет. Александър Дунчев е познат и като дългогодишен природозащитник. Той изрично подчерта огромното значение на горите за България, във всяко едно отношение – екологично, икономическо, социално. Дунчев обърна внимание, че работи система  за подаване на сигнали за нередности в горите и призова гражданите да бъдат активни в борбата с незаконната дейност. Той подчерта, че за постигане на успех в опазването на това безценно за страната ни богатство разчита повече на гражданското общество, отколкото на институциите.

В тази връзка  той коментира, че в коалицията до такава степен са се обвързали ангажиментите на коалиционните партньори, че направо са се блокирали. Според Дунчев в разрез с коалиционното споразумение и в противоречие със закона са в ход десетки назначения без конкурси в системата на горите.

Той каза, че от „Продължаваме промяната“ са задавали 4-5 пъти парламентарни въпроси за имената на новите директори на горски стопанства, но министърът на земеделието Иван Иванов (БСП) отказва да им отговори. По тази причина според Дунчев този министър е част от задкулисието. Дунчев съобщи още, че вече са махнати едни от най-добрите горски директори, за да се направи място на партийните функционери. По думите му, вече дори местни партийни функционери нареждат на директорите на предприятия кой да стане директор на горско стопанство. Според него зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев е образът на задкулисието и той е човекът, който спуска списъците с хора, които трябва да се сменят. Според Александър Дунчев, докато Добрев е в министерството, няма никаква надежда за българските гори.

Той подчерта, че става въпрос за 40-50 души – сменени директори на горски стопанства за последните 2-3 месеца, както и хора, назначени в управителните съвети, за които Иван Иванов отказвал да даде информация. Даде пример със Североизточното държавно горско стопанство, в което е назначен бивш общински съветник от БСП, който бил осъждан. В останалите стопанства се назначавали общински съветници и симпатизанти на БСП, които нямали нищо общо с горите. Връщат се и кадри на ГЕРБ, които са били уволнени по времето на служебните правителства на Румен Радев след „наши разследвания“, каза още бившият директор на Изпълнителната агенция по горите.

Според Дунчев най-големият проблем е, че се махат едни от най-ценните кадри. „Преди 2 седмици горските служители на ДГС-Струмяни излязоха да защитят от

уволнение един от най-почтените горски директори Янков Илчев, за да може да бъде сложен на негово място един човек, който беше уволняван два пъти по времето на ГЕРБ – Росен Янев, и в момента мисля, че още не е директор, защото хората спряха това назначение“, коментира Дунчев.

Той обяви, че е обезверен, че изобщо ще има реформа в системата на горите заради силните политически пристрастия и интереси. „Всички проблеми произтичат от политическото управление на горите – министерства и агенции. Проблемът трябва да се реши на най-високо ниво“, категоричен е Александър Дунчев. Според него истинската реформа се изразява в това Горите да бъдат независими от Министерството на земеделието. Докато не се постигне политическо съгласие за тази реформа, ще разкриваме злоупотребите и ще спираме схемите, ангажира се народният представител от Продължаваме промяната.