СамокоВест

Александър Дунчев: Кризата в горите се задълбочава

Споделете ни в

Александър Дунчев е изявен природозащитник, лесовъд и политик от „Продължаваме промяната“ в периода 2022 – 2023.  Народен представител в 47-о и 48-о Народно събрание. И в двата парламента той е избран от 26-ти МИР София-Област. В района на Самоков Дунчев е познат с активните си действия по опазване на горите. На читателите ни той е известен от редица публикации – за незаконния хотел на Вълка в ДЛС Искър, за разкритата незаконна сеч край Мала църква, за подадени лично от него сигнали за незаконна сеч на територията на Община-Самоков.

Преди няколко дни Александър Дунчев алармира на страницата си във фейсбук – „В есенната мъгла се надига нова атака срещу горите. Този път не от НС, а директно от МЗХ. Още днес ще гръмне първото топче, но на стар глас.“

Публикуваме пълния текст:

„В есенната мъгла се надига нова атака срещу горите. Този път не от НС, а директно от МЗХ. Още днес ще гръмне първото топче, но на стар глас:

1. Да се увеличи дърводобива, защото сега се сече твърде малко, и защото гората има нужда от брадва.

2. Да падне защитата на вековните гори, защото дървесината в тях се похабява.

3. Да заместим дърводобивните кончета и секачите с модерни харвестъри, защото вече няма работници.

4. Да облекчим правилата за сечи и просеки, за да се улесни дърводобива.

и т.н.

И това само дни след като в НС бе спрян опит на МЗХ да прокарат през задния вход 15 годишни концесии в горите, бе спрян опит да се увеличи 3-кратно предизборния добив на дърва, и след като се прикриха голите сечи в наводнена Странджа.

А в същото време кризата в горите се задълбочава, но по съвсем различни причини:

1. Тази година дърводобивът на дървесина се срина с 20%, защото години наред партиите унищожаваха малките горски фирми в полза на едрите играчи и спекуланти, държаха изкуствено цените ниски за „наши хора“, и сега нямало работна ръка и гъвкав бизнес.

2. Сушата остава без вода все повече язовири и населени места, а наводненията следват едно след друго без да питат. А вековните гори, приличащи на сюнгери от много биомаса, са доказано най-добрата защита на хората. И те нямат нужда от сечи, за да оцеляват хиляди години.

3. Харвестърите вече си проправят път в българските гори, но този път е ужасяващ (показвали сме го и в горите на Ихтиман и на Странджа) – помляни горски просеки през 20 метра, което е приемливо единствено в младите иглолистни култури, където сечите са единственото спасение срещу короядите и другите „патогени“.

4. И никой и дума не промълвя за най-голямата напаст и вреда за българските гори – КОРУПЦИЯТА! Корупцията, но не оная за по 50 лв. на ръка, а политическата корупция, която е в своя апогей и която урежда за без пари хиляди кубици трупи за „наши фирми“ и на тонове дърва за „наши хора“, срещу подкрепа на изборите. И урежда ловните концесии на ловни олигарси. И урежда източването на държавните пари чрез надути разходи за горски пътища. Корупция, която започва с назначението на  доказани играчи по най-високите етажи в МЗХ, с назначението на партийни кадри в управителните съвети на държавните горски предприятия (8 на президента, 8 на Бойко и 2 на ПП), с подмяната на съвестните и непродажни горски директори с партийни послушковци. И корупция, която свършва с използването на горските контролни органи за рекет и унищожаване на всички независими (т.е. без партийни обвързаности) горски служители и горски фирми.

Не им се давайте! Не им вярвайте! Каквото и да кажат от микрофоните, проверявайте дали не става дума единствено за бързи пари, държавни дотации и безкрайна власт. Грижата за гората няма нужда нито от пари, нито от сечи, нито от машини. Гората има нужда единствено от“ любов (Бел. ред)