СамокоВест

Турция няма право да претендира за джамиите

 Breaking News

Турция няма право да претендира за джамиите

Турция няма право да претендира за джамиите
август 12
14:53 2013

djamiq samokovВъпросът с вакъфските имоти е уреден като проблем между Царство България и Османската империя от 1909 г., с което нещата са приключени, заяви министърът на културата Петър Стоянович пред „Нова телевизия“. Сгради и имоти, които са били неизползваеми, остават във владение на българската държава. Повод за коментара му стана изказване на турския вицепремиер Бекир Боздаг по време на визитата му у нас. Миналата седмица, при посещението си в България, турският вицепремиер заяви, че архитектурните паметници от времето на Османската империя са в окаяно състояние и Анкара ще поиска от София да получи възможност да се погрижи за тях. Това съобщение бе разпространено от Анадолската агенция. Боздаг и президентът Росен Плевнелиев се срещнаха в Пловдив на вечеря-ифтар, посветена на края на постите през свещения за мюсюлманите месец Рамазан. На срещата не бяха допуснати представители на българските медии. Културният министър допълни, че в подготвяните промени в Закона за вероизповеданията няма да бъде засегнат въпросът с връщането на вакъфските имоти и въобще връщането на имоти на различни вероизповедания. „Колкото до реставрацията на определени паметници на ислямската архитектура, ние като държава имаме интерес, както работим с ЮНЕСКО, сме отворени за това турската държава да подпомага финансово нашите усилия за поддържането на това недвижимо културно наследство, уточни министърът на културата. „Искам да гледам прагматично, прозрачно и ясно. Започнем ли да гледаме историята назад, а не напред, рано или късно ще се препънем“, каза още той.

Министър Стоянович подчерта, че посещението на турския вицепремиер е било от частен характер и никой не е получил яснота в България какво е говорено на срещата с българския държавен глава и прикани: „Президентът да каже какво са си говорили с турския вицепремиер в Пловдив, защото ние не знаем“. „Защо българските медии не са били на това, според мен, доста важно събитие, защо се допускат само чуждестранните медии и как това нещо може да си го позволи не кой да е, а българският държавен глава. Изисква се доста голям талант да направиш три такива гафа вътре в няколко седмици, това си е истински талант наистина“, каза още Стоянович.

Проблемът с вакъфските имоти има пряко отношение и към бъдещето на Байракли джамия в Самоков. Ккато вече писахме Главното мюфтийство е завело иск, за придобиване на собственост върху джамията, която е напълно реставрирана в средата на миналия век и е паметник на културата.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Мъртвият е безпомощен, той е пасивен, с мъртвия можеш да правиш всичко. И това е...

Има и друга мода-режат здрави органи-жлъчки, уж хернии и т.н. А един тарикат праща при...

Не е нужно да си от Англия или някоя друга цивилизована държава, за да прецениш...