СамокоВест

Социалният министър посети Центъра за настаняване на деца от семеен тип в Самоков

Споделете ни в

Дни преди Великден министърът на труда и социалната политика Бисер Петков посети Центъра за настаняване от семеен тип за деца (ЦНСТ) без увреждания в  Самоков и раздаде на настанените в него момчета и момичета козунаци и шоколадови великденски лакомства. „Радвам се, че в навечерието на този светъл християнски празник  съм тук сред вас и искам да ви кажа, че не сте забравени и че има много хора, които мислят за вас“, обърна се министър Петков към децата.

Той се запозна на място със социалната услуга и спецификата на работа на персонала. Впечатлен съм от чудесните условия, в които живеят и растат децата. „Благодаря на  общината, като доставчик на услугата, за грижата, която полага за малките възпитаници да се чувстват добре, като им осигурява допълнителни занимания наред с посещението на училище“,  коментира  министър Петков.

Той благодари на 10-членния екип на центъра за всеотдайната  работа и усилията, които полагат, за да може децата да водят пълноценен живот, да имат мечти и да ги сбъдват.   „Знам, че това е трудна професия, която освен професионални умения изисква и много чисто човешки  качества,  за да получат децата в неравностойно положение необходимата подкрепа“, каза министър Петков.

В Центъра в момента са настанени 12 деца на възраст от 5 до 18 години. Всички посещават училище и разнообразни допълнителни занимания – спорт, готварство, рисуване. Министър Петков разговаря с всяко едно от тях , а те споделиха с него своите желания. „Радвам се, че тук виждам активни и отворени деца със своите мечти и  планове и че те се чувстват добре.  Всичко това ни дава импулс да продължим с втория етап на процеса на  деинституализацията за деца, като освен ЦНСТ ще бъдат изградени  и други  услуги от общността, които позволяват на децата да живеят пълноценно и  да се социализират“, обясни министърът.

Министър Петков пожела на децата да бъдат здрави, да вярват в бъдещето, да бъдат приятели помежду си, да си помагат и най-вече да залягат над учението, защото  това е ключът към бъдещата им реализация в обществото.