СамокоВест

Самоков – откъснат от света. Самоковци предлагат да се построи летище

 Breaking News

Самоков – откъснат от света. Самоковци предлагат да се построи летище

Самоков – откъснат от света. Самоковци предлагат да се построи летище
март 06
12:40 2018

От години пътищата от и към Самоков са в безобразно състояние. Не прави изключение и трасето за София. А това е основната връзка на столицата с един от националните зимни курорти-Боровец. От два дни пътят е затворен заради свлачище и опасни козирки от надвиснали скали по цялото протежение на пътя. В края на трите почивни дни стотиците любители на белите спортове се оказаха в невъзможност да се приберат. Сериозно бе затруднен транспортът и на чуждестранните туристи. А липсата на добра инфраструктура е сигурен способ за тоталното унищожение на туристическия бизнес.

На територията на община Самоков се намира не само най-старият зимен курорт в страната, но и редица привлекателни за туризъм населени места и природни красоти. В близост до града е и минералният извор Белчин бани с доказани лечебни качества. За съжаление напълно занемарен.

Самоков е кръстопът и към други балнеокурорти – Долна баня, Костенец, Сапарева баня. Но тъй като и тези пътища са напълно компрометирани, за какъв туризъм може да става дума, за какви пет лева?  В отговор на десетките протести на самоковци за основен ремонт на пътищата от и към града, единственият резултат към днешна дата са дадените празни обещания. Особено критично е състоянието на пътищата към Дупница и Радуил, които заради многобройните свлачища също крият огромен риск.

Пътят към София – без коментар. Ситуацията от последните два дни е напълно красноречива.

В Самоков битуват няколко легенди за инфраструктурната му изолация от света. Най-колоритната от тях е, че когато царят предложил да се построи железница, самоковци отказали и поискали шарен бик. В реалностите на днешния ден това определено не е дотам неразумно желание. Когато в центъра на интереса е  селският туризъм, това може би е плюс за региона, стига единственият възможен транспорт-автомобилният, да е обезпечен със съвременни, удобни, безопасни пътища. Но, не би! Според друга градска легенда, японски специалисти разработили и предложили проект за път между Самоков и София, който дава възможност разстоянието да се пропътува за около 30 минути.

Към днешна дата самоковци дават нов принос към сферата на митовете и предлагат да се построи летище. Димитър Доганов е написал в социалната мрежа – „Предлагам в Самоков да се построи летище. Защо??? Защото пътят от Самоков за София е затворен поради свличане на земни маси. За кой ли път? От Самоков до Ихтиман и от Самоков до Дупница има някакво подобие на път. Дупка до дупка и след това във всяка дупка по още три дупки. И всяка година обещания за ремонт, за построяване на първокласен път и още, и още. Протести, обещания, протести, обещания и така, ама до кога? Река Искър не е плавателна и само летище е спасение. Или пък да си стоим тук и няма къде да ходим /мърдаме/.“

В очакване да полетим, настояваме държавната и местната власт, всички отговорни институции да си свършат работата и незабавно да предприемат действия за ремонта на пътищата от и към Самоков, защото за сега това е единствената връзка на града и на курорта Боровец със света. 

Related Articles

5 коментара

 1. Татяна
  Татяна март 07, 20:11

  Има японска разработка за път между Самоков и София. Не е възможно администрацията да не пази архива!

  Reply to this comment
 2. Любчо Луков
  Любчо Луков март 09, 16:37

  Крайно време е Самоковска община да премине административно към Столична община, да станем Район на София. Там има десетки и стотици хиляди свободни работни места, а в Самоков и селата- хиляди безработни, които едва преживяват с част от пенсията на баби и дядовци. София ще пусне градски автобуси, картата за които е около 40 лв. месечно, така хиляди самоковски семейства ще заживеят като хората. А сега в Самоков стават войни за едно място с минимална работна заплата- където и да е то. Свидетел съм как най-върли поддръжници на една или друга партия се отрекоха от нея, защото примерно дъщеря им не е назначена. При това говоря за хора, от чийто род 3-4 поколения са били ревностни поддръжници на тая или оная доктрина. Пак ще си избираме кмет, заплатите в Общината -ще скочат, в другите структури-също. Цените на имотите, които сега са 20-30% от софийските-също ще скочат, а жилищата са най-голямото богатство на самоковци. Само от това ще спечелим няколко милиарда. Сега ги мятаме на безценица и парите отиват за храна за 1-2г.Ще избираме и общински съветници, ще имаме ПО-ГОЛЯМ достъп до евро средства. Освен това бюджетът на София е 1500 млн., питейната вода идва от Самоковска община и изобщо-да минем към София беше лелеяна мечта на всички поколения преди нас. Нищо не пречи да я осъществим. След това София сама ще направи тунел до Самоков. И родната майка не дава на бебето да суче, ако то не заплаче! Да си поискаме, пък те или ще ни вземат или ще ни откажат…Помислете и ако греша, моля Ви кажете-в какво ?

  Reply to this comment
 3. Българ
  Българ март 12, 16:52

  Добре казано Любчо Луков,но не на място!Това същото го напиши до кмета,а не до този вестник.

  Reply to this comment
 4. Л.Луков
  Л.Луков март 14, 14:24

  Въпросът се решава с два референдума-тук в Общината и втори-в Столична. Т.е. има смисъл населението да бъде убедено. А кметът няма начин да не чете този вестник. Между другото до колкото разбирам, въпреки, че отсъствувам от Самоков, май няма политическа партия , която да не е „ЗА“ преминаване към Столична община. А и да има, едва ли ще и е удобно да го каже, защото трябва да обясни мотивите си, а убедителни такива май не е възможно да се измислят.Много важен е и потокът от платежоспособни хора, които ще тръгнат и от София към Самоков.Вие имате ли представа, че в София-в ж.к.Дървеница, който е далече от центъра, калъфките на възглавниците стават черни за два дена? Смятате ли, че точно софиянци не знаят това? които треперят за здравето и живота си?! Тук в Самоковско хиляди бивши ниви и ливади, сега трйняци, ще променят предназначението си и ще станат китни вилни зони.А парата на софиянци ще стимулира не само строителните дейности, а и цялата икономическа дейност. Когато Фердинанд е дошъл за първи път в България-коя е била най-важната му работа, каквато би била и на всеки друг-Да види може ли да оцелее и къде е най-здравословно за живот в България? Това-какви са проблемите на Княжеството е на втори план.Е, и сигурен съм, че е довел поне 10 души лекари, които са проучили страната, в т.ч. и всички възможни зарази, насекоми и змии и са му казали-„Това е района-Самоковска община и Боровец. И естествено са били желязно прави.Вижте автобусите за с.Плана-то е на 45 км от София, но още около 60-та година влезе в Столична община, а Божурище е на 18 км-ное извън нея.Защо: Към 60-та година или малко по-късно у нас дойде на посещение най-големия революционер в Западното полукълбо-др. Фидел Кастро, за който писаха, че спал с над 30-хиляди жени… Идва Фидел и след ден-два го водят в с.Плана, да му покажат образцово социалистическо ТКЗС. Водят го, а на тържествената арка на входа на ТКЗС-то шоповете от Плана/имх прабаба Стана от там, пушеше цигари и пиеше наравно с мъжете, впрягаше каруцата и юрваше белите коне къв Плана и денем о нощем направо през гората. Веднъж пак така ни натовари мене и майка ми и юрна каруцата право през гората нагоре към Мущельо.Изведнъж конете се изправиха на задните си крака.Какво да видим-огромна змия легнала на пътя, поне 3-4 метра дълга и дебела като човешка ръка. Вдигнала глава и я върти към конете. Бабето-беше до 1,50 метра високо, сграби секирата и с един скок връхлетя змията и и отсече главата.Егати бабето, егати намерата. И от там спокойно-та на гости в с.Плана на нейния вучо Славе. Пиха ракия и реваха за починалите си близки цяла нощ…
  Та шоповете от с.плана поставили високо надпис-ТКЗС „Фидел Кастро“. И той и бай Тошо чели гръмовни речи,прегръщали се и на края дали думата на кмета.И той прочел и на края изревал-„И за това др. Кастро, понеже ти си най-големия ревюлюционер в Западното полукълбо, а заедно с др. еди-кой-си/руския/ и др. Тодор Живков- в света изобщо, ние кръщаваме нашето мило ТКЗС на твое име. Всички реват от възторг, налетели, подхвърлят и двамата във въздуха и Фидел пита бай тошо-„Др. Живков, тия хора явно много ме обичат и уважават, мога ли да направя нещо за тях?“ Бай Тошо отговаря-„Да ги попитаме“. “ Др.Кастро е много доволен за това, че сте кръстили ТКЗС-то на негово име и пита-„Какво да направи за Вас?“ И кметът отговаря: „Да минеме към голема София“. Преводачът превежда на Кастро и той пита бай Тошо-„Това трудно ли е, др. Живков?“ Как че е трудно, др.Кастро, от това по-лесно нема!“ И обявява :“От днес с.Плана преминава към Столична община!“ Т.е.планци получиха правото да ги обслужват градските автобуси през 15 мин. и 4 стотинки билет, да работят в София, да купуват имоти в София, да ги обслужват софийската търговия, В и К и Енерго-т.е. да имат всички благинки, които преди бяха само мираж!
  По тоталитарно имахме зам. кмет на София-самоковец, Стефан Дикин. Изключително сериозен и авторитетен мъж. Помня как още дядо ми Михаил, вуйчовци и чичоци, лели и стринки и денем и нощем мечтаеха само за това- някак си да станат софиянци.И справедливостта е по-голяма в София на всички нива- като се започне от а и се свърши с б. Защото там не знаеш кой кой е и откъде закона ще те хване за гушата.Какво ще спечели София от този брак? Ще може да си управлява и контролира питейната вода, което сега не може. Двайсетте селски канализации пюс често неизправната-Самоковска, денонощно бълват в река Искър и язовира всички възможни отрови-в т.ч. и амоняк от прасетата на свинарите, който изтрови даже змиите и жабите в Крива вада. А тя вреше от безброй тлъсти мрени, тонове бяха.Столична община има 1500 млн. лв. бюджет, който спокойно ще използва за изграждане на малки пречиствателни станции там, където е необходимо. Неоходими са десетки милиони, а целия бюджет на Самоков е по-малко.Второ-София ще се разтовари от щъкащи напред назад пенсионери, които пълнят градския транспорт и улиците. И с времето-ще не ще, ще изгради метро до Мечката. а пари от ЕС както виждате-изпадат.

  Reply to this comment
 5. Фейсбукпатриот
  Фейсбукпатриот март 18, 09:01

  А,да минем към София!!
  Ако може, що не минем направо към….Брюксел примерно!!!
  Оттам идват парите на ЕС!!!
  Така няма да ги чакаме, а по фунията ще си течат направо у кметството на Самоков!!!
  А владе бармано ( ако е кмет тогава де!?) направо ще си цицааа от боската….!!
  Егати работата….,!!!!!
  И егати мечтитееееее…?!!!!?!?!

  Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Има и друга мода-режат здрави органи-жлъчки, уж хернии и т.н. А един тарикат праща при...

Не е нужно да си от Англия или някоя друга цивилизована държава, за да прецениш...

Следва да се има в предвид и факта, че самоковската община има на ВЛОГ В...