СамокоВест

Радан Кънев: Поправките в Закона за обществените поръчки – по-голяма мафия, повече кражби и фалити

 Breaking News

Радан Кънев: Поправките в Закона за обществените поръчки – по-голяма мафия, повече кражби и фалити

Радан Кънев: Поправките в Закона за обществените поръчки – по-голяма мафия, повече кражби и фалити
септември 05
13:28 2013

radan kanevОсновните приоритети в т.нар. програма “Орешарски” са икономическо възстановяване и възстановяване на малкия и средния бизнес и укрепването на държавността. Сферата на обществените поръчки е определяща и за двата приоритета. Именно в обществените поръчки се проявяват основните икономически и политически проблеми на обществото:

– Възходът на монополите;

– Регионалните обръчи от фирми, които задушават бизнеса в областните центрове; – Партийните назначения и уволнения;

 – Корупцията и кражбите на над една трета от парите на данъкоплатците. В крайна сметка, всичко това води от една страна до отказ на обикновените граждани от развиване на частен бизнес – т.нар. убиване на предприемаческата инициатива, а от друга – до повсеместна партизация и мафиотизация на администрацията. Подчинени на този модел, държавните и общински служби престават да бъдат служители на обществения интерес и се превръщат в заложници на партийни и бизнес квоти, покровители на корупцията и инструменти на мафията. Резултатът от превземането на администрацията от монополи и мафиотски обръчи е един – бедност и безработица.

Сред първите – макар и закъснели с три месеца – законодателни мерки на днешното мнозинство е промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП). Забавянето беше обяснено с широко обществено обсъждане, което да гарантира, че в проекта са представени вижданията и на бизнеса, и на влиятелните обществени и неправителствени организации. За съжаление, предложеният законопроект за изменение и допълнение на ЗОП е негоден да реши сериозните проблеми при харченето на публичните средства. Нещо повече – въпреки добрите заявени намерения, той очевидно изобщо няма такава цел. Това не е изненада, защото голяма част от проблемите възникнаха именно по време на управлението на БСП и ДПС в Тройната коалиция. Веднага след влизането на България в ЕС бяха приети поредица лобистки поправки в ЗОП, които създадоха условия за корупция и за монополизиране на дейностите, финансирани с парите на данъкоплатците. Тази политика беше продължена от ГЕРБ, които неприкрито защитиха интересите на най-едрия бизнес за сметка на десетки хиляди средни и по-малки фирми. Днешните промени са представени като мерки за насърчаване на малкия и средния бизнес и намаляване на корупцията в дълги мотиви, написани литературно и дори с чувство за хумор. Текстът на мотивите представлява по-скоро политически памфлет, отколкото сериозна правна, икономическа и политическа обосновка. Ефектът обаче ще бъде същият, както през 2008/2009г. – повече мафия, повече кражби, нови фалити – по няколко причини: На първо място, законът за пореден път се усложнява и става трудно разбираем за предприемачите, които биха кандидатствали на търг или друга процедура. Усложняването на законите и създаването на “нормативна джунгла” е изпитан метод за отстраняване на неудобните конкуренти за сметка на протежетата на властта. Вместо по-малко, по-ясни, но честно налагани правила, отново получаваме повече регулации и права на администрацията да тълкува неизброимите параграфи. Резултатът – повече шансове за тези, които са близко до властта. На второ място, огромна неяснота в критериите и методиките за определяне на победителя. Това беше проблем на закона и досега, но ще се задълбочи рязко при приемане на новите текстове. Победителят ще се определя въз основа на сложни и напълно неразбираеми методики, а на практика – по предварителна преценка на възложителя, т.е. превзетата по партийни квоти администрация. На трето място – стъпки към затрудняване на обжалването. Важно е да се отбележи, че част от представителите на мнозинството, и особено на БСП, нескрито говорят за елиминиране на възможностите за обжалване въобще, което би направило цялата свръх-сложна за малките фирми процедура напълно излишна…

В иначе дългите и описателни мотиви, тази част от промени е засегната само с едно срамежливо изречение, но тя е всъщност най-важната. Ако съдебният контрол е затруднен, всички предварителни формалности губят смисъла си. Важно е да се отбележи и какво липсва от този законопроект. Липсва електронното правителство и електронното участие в търгове. Въведени са няколко нови текста, които са подигравка с очакването, особено на технологичните фирми, да правят бизнес в XXI век. Те са наречени “стъпки към електронно правителство”, но всъщност показват пълния отказ от подобна амбиция. Отхвърлени са множество положителни идеи и стъпки на служебното правителство в тази насока. Липсва и забраната за офшорни фирми да участват в обществени поръчки – основно предизборно обещание на БСП. Явно изтичането на нашите пари в задгранични сметки с неясен собственик ще продължи и при това правителство. Липсва и прехвърлянето на обжалването на решенията по конкурсите от КЗК към съдебните органи. В днешния си състав и модел на работа КЗК, по общо мнение на кандидатите за обществени поръчки, е развъдник на корупция и пречка пред конкуренцията. В заключение – в самите мотиви е посочено, че в тази си нова редакция законът ще действа не повече от две години, поради новите изисквания на ЕС. Управляващата коалиция на БСП, ДПС и Атака и не предвижда да управлява толкова дълго. Този закон е просто пореден инструмент за краткосрочни кражби от джобовете на данъкоплатците.

                                                   Източник информационна агенция ПИК 

Related Articles

2 коментара

 1. Власт
  Власт септември 05, 15:21

  Поредните боклуци са тези. Нямаме нужда от хора, които се опитват да се домогнат до властта, за да продължат да крадат България. Трябва да се даде шанс на Орешарски.

  Reply to this comment
 2. Славчо Тасев
  Славчо Тасев септември 09, 16:23

  Забавна библия

  Юда предаде Исус за тридесет сребърника. Юда забогатял с тези пари и приватизирал. Разпънали Исус на кръста. Но както знаем Исус възкръснал. Върнал се на Земята и на следващите избори пак се явил заедно с Юда. Юда пак го предал за тридесет сребърника .. Разпънали Исус на кръста, той възкръснал и на следващите избори пак същото. Накрая Бог отец се ядосал и изпратил на Земята Бойко Борисов.

  Вие сте част от историята на разделението на така наречената автентична десница. Това че всички поотделно сте прави, прави една нула. Няма смисъл от нови имена и блокове. Ако искате да спечелите и да разчитате на онзи един милион събрани преди много години на Орлов мост , то направето го по дяволите .. Имате си СДС на Раковски 134.

  Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...

Високо до бога.......

А,да минем към София!! Ако може, що не минем направо към....Брюксел примерно!!! ...