СамокоВест

Определят кандидат-купувачите на земедлски земи с компесаторки

 Breaking News

Определят кандидат-купувачите на земедлски земи с компесаторки

Определят кандидат-купувачите на земедлски земи с компесаторки
октомври 02
13:19 2012

Срокът за приемане на заявления за участие в търговете за продажба на държавни ниви с компенсаторни бонове приключи миналата седмица. Приети са общо 608 заявления за 115 хиляди декара, съобщиха от Министерство на земеделието и храните. Със заповеди на директорите на областните дирекции вече са определени тръжните комисии, които ще разгледат постъпилите документи. Те имат петнайсет дни за преценка на предложенията.

Всички имоти от НАТУРА 2000, които Министерството на околната среда и водите е подало на Министерството на земеделието, са извадени от търговете за земя, която може да се купи с поименни компенсационни бонове. За София-област заявленията са 35, но след изваждането на земите по НАТУРА, са останали едва 1000 дка за продажба, сочат данните на областната служба „Земеделие”. Отпаднали са терени в района на Годеч, Ботевградско и Самоков.  

На това основание в самоковска община отпаднаха спрямо първоначално обявения списък 6 земеделски имота. От землището на село Поповяне са изключени 4 ливади, а от землището на Рельово – 2 пасища. В случай, че има други имоти, които обаче не са подадени своевременно и са част от европейската екологична мрежа, министерството поема ангажимент да не се променя предназначението и начинът им на трайно ползване. Това обяви министърът на земеделието д-р Мирослав Найденов след среща с представители на Коалиция „За да остане природа в България“. Според земеделския министър покупката с компенсаторки ще даде възможност на много млади фермери да кандидатстват за европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони. Очаква се предприемчивостта на новите стопани да доведе до намаляване на пустеещите земеделски земи.

Резултатите от проучване направено по поръчка на аграрното ведомство, сочат, че близо 190 000 българи все още притежават поименни компенсаторни бонове, получени в началото на 90-те години.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...