СамокоВест

Мартин Димитров: Ако останем енергийно зависими от Русия, винаги ще сме губещи

 Breaking News

Мартин Димитров: Ако останем енергийно зависими от Русия, винаги ще сме губещи

Мартин Димитров: Ако останем енергийно зависими от Русия, винаги ще сме губещи
декември 03
14:05 2014

Yujen potok„Южен поток” е поредният руски монопол, от какъвто България няма нужда. Русия продава на страната ни най-скъпо природния си газ. Токът и парното ще са скъпи, докато сме изцяло зависими от Русия. Това коментира в ефира на БНТ Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок.
По думите му неочакваната позиция на Путин има за цел засилване на антиевропейските настроения. Не ни трябва поредния руски монопол. Ако искаме ниски цени на тока и парното, трябва да имаме алтернативи. В Европа Русия продава един от най-скъпия газ тъкмо на България, заяви Димитров. Според него преговорите между Русия и ЕС са на законова основна – например, важното изискване на ЕС през „Южен поток да може да се транспортира газ и от други страни, не само руски. Ясна е причината за спирането на „Южен поток“ и това е Русия. Владимир Путин не можа да изпълни европейските правила. Всички засегнати държави, между които е и България, могат да си търсят правата в съда”, каза още Мартин Димитров
Ще бъдем губещи и парното, и токът ще са скъпи, докато сме зависими от Русия. Не можем да бъдем единствената страна в ЕС, която купува само руски газ и няма алтернативи, категоричен е заместник-председателят на енергийната комисия в парламента.
Във връзка с изявлението на Владимир Путин трасето на „Южен поток“ да се реализира през Турция, според Мартин Димитров, най-важното е да се запази самообладание. Той напомни, че в крайна сметка преговорите са между ЕК и Русия. „На нас „Южен поток“ ни трябва само, ако е по европейските правила и е икономически изгоден,” е позицията на народния представител от РБ.

Related Articles

2 коментара

 1. руски газ
  руски газ декември 05, 03:36

  Потреблението на газ както в Европа, така и в България пада последните години значително, докато Газпром и дори западноевропейските газови компании се стремят да ни внушат точно обратното.

  Reply to this comment
 2. Сл. Тасев
  Сл. Тасев декември 08, 23:49

  Някой да си направи труда и да даде алтернатива? На жълтите павета около парламента важат не природни закони, а комисионни закони. Преди много години пътувах до Сандански и там видях на хребета на една планина в една съседна страна построени вятърни генератори. От географията ни учеха, че Стара планина спира силните ветрове от север. Защо да не построим на хребета на планината вятърни електрогенератори и така да станем по малко зависими от Русия. Ако санираме училища, болници, жилищни блокове и обществени сгради ще намалим разхода на енергия двойно, респективно на руска природна газ. Защо не го направим и така да станем по малко зависими от Русия. Над село Бели Искър има язовир. Какво ни пречи да построим един ВЕЦ и така да станем енергийно по независими.
  Още малко и ще стана „борец“ за независимост …

  Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Това за шефа на РПУ-та - е чиста шега.Искахме да видим дали носи на майтап.Истината...

Начело със Бато, в сърцата със Тато потъваме дружно в червеното...

Ако протестът е за това-да се открият работни места, за това, че по-голямата част от...