СамокоВест

За кого бие камбаната? България е с най-бързо топящото се население в света

Споделете ни в

Всяка човешка смърт ме намалява,

аз съм част от цялото човечество.

И затова недей да питаш

за кого бие камбаната.

Тя бие за теб!

Джон Дън

Американското издание „Бизнес инсайдър“ публикува материал, посветен на десет държави със сериозни демографски проблеми.

Специално място в материала е отделено и на демографската криза у нас. Според изданието България, най-бедната страна членка на Европейския съюз, е страната с най-бързо топящо се население и съвсем скоро българите ще бъдем колкото след края на опустошителната Втора световна война.

Само за десетилетие населението на България е намаляло с над 400 000 души

Очаква се през 2050 г. българите да са едва 5,4 милиона, като за това е виновен не само ниският коефициент на плодовитост от 1,46 деца на жена, но и високата емиграция.

От държавите членки на ЕС, след България се нареждат Латвия, Украйна, Хърватска, Румъния, Молдова, Литва, Полша, Сърбия и Унгария.

Със сериозни демографски проблеми се сблъскват и едни от най-населените държави в света – САЩ, Япония, Южна Корея, Испания, Италия, Обединеното кралство

Раждаемостта в САЩ остава под „заместващото ниво” от 70-те години на миналия век насам, което означава, че не се раждат достатъчно деца, за да се запази броят на населението стабилен.

В Южна Корея коефициентът на плодовитост е 1,26 – по-нисък дори от този в България.

Рекордно малко – 464 000 деца са родени в Италия през миналата година, а средната възраст в страната надвиши 45 г. за първи път.

Раждаемостта във Великобритания е спаднала до най-ниското ниво от десет години насам.

Броят на смъртните случаи в Испания надхвърля броя на ражданията от години.

Повечето от тези страни успяват донякъде да компенсират спада на раждаемостта с прием на имигранти, което обаче поражда редица икономически и социални проблеми.

Дори Китай отчита срив в демографската политика. Експерти предричат, че през 2030 година 25% от китайците ще бъдат на възраст над 60 години. А властите срещат сериозни трудности да стимулират раждаемостта, след като в продължение на десетилетия на китайските семейства не се разрешаваше да имат повече от едно дете.