СамокоВест

„Дер Щандарт“: Русия никога не е изпускала България от сферата си на влияние, държи в джоба си поне четири от петте групи в Народното събрание

Споделете ни в

„Икономическата машина на Владимир Путин е твърдо закотвена в България. Русия има свое пристанище, стотици паметници и свой президент, който е летял на самолети МиГ през целия си живот”, пише австрийският вестник „Дер Щандарт” в свой материал, в който коментира влиянието на Кремъл у нас.

„Инвестират тук толкова много, колкото в никоя друга източноевропейска страна (с изключение на Беларус), държат в джоба си поне четири от петте фракции в Народното събрание, а повечето възрастни хора в тази страна направо си припадат по тях. Да, руснаците са стъпили здраво в България. Поне 400 хиляди от тях притежават имоти по българското Черноморие, в планинските курорти или в столицата София. България е портата на Русия към ЕС“ се посочва в публикацията, озаглавена „Българската привързаност към големия брат Русия“.

Авторът Маркус Бернат посочва, че макар от 2004 България да членува в НАТО, а от 2007 да е част и от ЕС, Големият брат от другия бряг на Черно море никога не е изпускал страната от сферата си на влияние.

От Щандарт цитират лидера на „Да, България“ Христо Иванов, който казва – „всяка информация, която се обсъжда в София, няма как до три часа да не бъде на бюрото на Владимир Путин“ и допълва – „политическата сцена у нас не е разделена на ляво и дясно, а на проевропейско и  проруско“.

Енергийният сектор е най-важното стратегическо и икономическо поле за действие на руснаците в България. „Газпром“ покрива нуждите на страната от природен газ, а „Лукойл“ доставя нефт през собственото си пристанище в Бургас. И след като го преработи в гориво, го продава в собствената си верига от бензиностанции в цялата страна. „Росатом“ пък планира изграждането на следващата атомна електроцентрала в България. Този проект ту напредва (когато социалистите от БСП дойдат на власт), ту буксува (когато управлява дясноцентристката партия на Бойко Борисов), пише авторът. Самият Борисов маневрира доста предпазливо между Брюксел и Москва. Твърди се, че повечето български политици имат бизнес интереси с Русия, но симпатиите за Путин сред широки слоеве от българското население са политически капитал, който се опитват да осребрят както социалистите, така и националистите, коментира Маркус Бернат.

„Докато несгодите обикновено се приписват на Запада и на прехода към дивия капитализъм, в колективното съзнание на българите Русия си остава Големият брат, помогнал им да се освободят от турско владичество и да положат основите на бъдещата си независимост“, пише австрийският журналист и продължава:  „После, в годините на социализма, България живееше в икономическа симбиоза със Съветския съюз, а днес българите виждат в Путин лидера, който не се церемони с Брюксел и Вашингтон.

В България Москва може да разчита на социалистите от БСП, на партията на бизнесмените ДПС и на нейния олигарх Делян Пеевски, на дясноекстремистката партия „Атака“ и на популистката формация на бизнесмена Веселин Марешки, който иска да организира референдум за излизането на България от НАТО. А фактът, че премиерът Бойко Борисов не подкрепи новите западни санкции срещу Русия заради отравянето на Сергей Скрипал, със сигурност истински е зарадвал Кремъл. С други думи: двустранните отношения отново набират скорост, а разногласията от 2014 около замразяването на проекта „Южен поток“ очевидно са забравени“, пише в заключение австрийският журналист Маркус Бернат.