СамокоВест

Декларация на журналисти срещу опита на парламентарния шеф Михаил Миков да ограничи свободата на словото

 Breaking News

Декларация на журналисти срещу опита на парламентарния шеф Михаил Миков да ограничи свободата на словото

Декларация на журналисти срещу опита на парламентарния шеф Михаил Миков да ограничи свободата на словото
юни 28
12:06 2013

protestiБлизо 100 журналисти излязоха с декларация срещу опитите на председателя на Народното събрание Михаил Миков да ограничи свободата на словото. Той направи обръщение по БНТ и БНР, в което препоръча на медиите да отразяват “обективно” и “спокойно” ситуацията. В него Миков дословно каза: “Съзнателно или не, избраният от много телевизии начин за отразяване на това, което се случва около Народното събрание, допринася за ескалиране на напрежението. Напомням на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии, че справедливото и спокойно отразяване на ситуацията в столицата и в страната е дълг на всеки обективен журналист.” Обръщението на парламентарния председател предизвика остри реакции от страна на Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори и на БНТ. Българският хелзинкски комитет също определи като „недопустимо“ изказването на Миков. Представителите на медиите, които са подписали декларацията, припомнят на Миков, че “според Конституцията на Република България печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура”. Текстът на декларацията гласи:

    Уважаеми г-н Миков,

    Във Вашето обръщение, излъчено в сряда по БНР и БНТ, призовахте медиите и журналистите за “отговорно поведение”. Обвинихте “много телевизии”, че допринасят за ескалацията на напрежението. Напомнихте “на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии”, как би следвало да отразяват ситуацията в “столицата и страната”.

    Ние, журналисти от различни медии, сме категорични, че подобна позиция – посочване на “правилната” и заклеймяване на “неправилната” журналистика, при това изразена в качеството Ви на председател на българския парламент, е недопустима и представлява опит за цензура и сплашване.     От своя страна бихме искали да Ви напомним, че според Конституцията на Република България печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.

    Свободата на словото е един от фундаментите на демократичното общество. То е задължително условие, без което нито обществото, нито отделните граждани могат да се развиват. Още преди 17 години Конституционният съд прие, че свободата на словото не защитава само “информация” или “идеи”, които намират благоприятен прием или не се считат за обидни, или са приемани с безразличие, но също така и тези, които обиждат, шокират или смущават държавата или която и да било друга част от населението. Това е така, защото такива са изискванията на плурализма, толерантността и търпимостта.

    Ние, подкрепилите това писмо, нямаме нужда от “напомняне” от представители на държавната власт как да вършим своята работа – независимо и обективно. Ще продължим да го правим, така както сме го правили и преди Вашето обръщение.

Следват подписите на близо 100 журналисти от печатни и електронни медии. Документът е отворен и към него могат да се присъединят още хора.

 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Мудна и непрофесионална администрация!...

Аз не знам защо Общината не купи разсад -лозови пръчки и маслодайни рози и да...

Браво на г-н кмета! Освен всички изброени причини за отказа, най важният мотив да бъде...