СамокоВест

Георги Даскалов: Естетика на изборите

 Breaking News

Георги Даскалов: Естетика на изборите

Георги Даскалов: Естетика на изборите
април 07
09:49 2017

На една дискусия през 2002-3-а година Огнян Минчев нещо се ядоса, скочи си от мястото и вика – ние живеем по-зле, отколкото при Костов. А Иван Кръстев, който винаги е склонен да гледа иронично като начин да примири наглед непримирими позиции, му вика – е, Оги, що си кривиш душата, бе.

При което Огнян се усети и вика – е, не е по-зле, ама ми е по-некомфортно. Естетически ми е по-неприемливо. Иван се засмя. И Огнян се засмя.

Впрочем Кръстев казваше, че основните му резерви към царя са от естетически характер. Ама той е учил естетика при Исак Паси. И при Искра Цонева.

Искра Цонева ни обясняваше популярно естетическите критерии. Например. Много харесвате картина, която струва 2000 лева. Но можете да дадете 500. И си харесвате картина за 500. Не като тази за 2000. Но се научавате да я цените.

А иначе Кант е обяснил много хубаво какво е способността да прецениш обективно кое е хубаво и кое – не. Ама това не е философска студия.

Повечето хора преценяват субективно един или друг факт. И е нормално.

Една част от българите отидоха на изборите на 26 март по Искра Цонева. Даже мисля, че по-голямата част. Искаха нещо за 2000 лева. Но не се предлагаше нещо за повече от 500. Даже 500 може би е много.

Но това има.

След изборите мнозина са в позицията на Огнян Минчев. Не им е комфортно. Но не само това, а правят и следващата стъпка. Пророкуват, че третото Борисово правителство няма да изтрае дълго. Щяло да е по-късо от предишните. 4:2:1.

Няма обективни предпоставки. Но субективната естетика затова е субективна.

В момента има чисто аритметическа и политическа основа за стабилно правителство. ГЕРБ и патриотите си имат мнозинство, Марешки е опортюнист и може да го усили, но това е без значение, а БСП и ДПС са силна като численост опозиция.

Единодействието им малко е затруднено поради предимно емоционални натрупвания и наклонността на турците да осребряват политическите си позиции.

Но по принцип тази конфигурация политически е малко по-добра, отколкото в предходния мандат.

Има ясна управленска коалиция. И ясна и силна опозиция. Класическа ситуация.

Това е положението.

А ако искате картина от 2000 лева или повече, постарайте се малко, бе.

Не е забранено.

Публикувано на фейсбук стената на автора.

Related Articles

5 коментара

 1. Радослав Петков
  Радослав Петков април 21, 12:40

  1/Г-н Даскалов, а спомняте ли си, какво каза възмутеният Бриго Аспарухов на излизане от
  един от по-раншншите конгреси на БСП, на който Мишо Миков се бе кандидатирал за председател и бе избран? Кой му бе предложил 1 млн. лв. за да не се кандидатира? Корнелия, разбира се.
  А коя дама в леглото с Франко Фратини засне тайно поставената камера в апартамента на х-л „Олимп“ в Боровец преди десетина години? Пред всички телевизии го потвърди и Татяна Дончева в Нар.събрание-тогава депутат.Попитайте я и ни кажете!
  2/Самоковските поддръжници на БСП изглежда, че в известна степен бойкотираха наложените им от София кандидати и за това загубиха изборите в Самоков.За това -за характера, трябва да бъдат поздравени.Всъщност това спускане на парашутисти в Самоков важи за всяка партия, но те се осмелиха, дано не греша, да се озъбят мълчаливо.Кога рибоците от ГЕРБ ще се решат на такова нещо? Нали Мечока ще ги изгони и от служби и от България и за да оцелеят, трябва да ровят в снега за жълъди като дивите прасета. За Зашке и сие-да не говорим.
  „Борихме се, ама има има защо…!“

  Reply to this comment
 2. Радослав
  Радослав април 21, 13:29

  Новини
  Спорт
  Справочник
  НОВО
  Обяви
  Вход с facebook
  Регистрация
  Вход

  Начало Футбол Тенис Баскетбол Волейбол Други ДЮШ Футзал Интервю Галерии Личности Статистики
  Спортните новини: Днес (5) | Вчера (16)
  Ген. Бриго Аспарухов разкри грандиозен скандал с пари под масата в БСП!
  11:08 / 02.06.2015 Източник: Блиц Отпечатай Изпрати
  ©
  На последния конгрес на БСП, когато Сергей Станишев подаде оставка като лидер на партията, кандидат за председател е предлагал пари на свой конкурент, за да се откаже от битката. Това заяви членът на Националния съвет на БСП ген. Бриго Аспарухов в скандално интервю за процесите в столетницата.

  Грозните събития оповестил пред конгреса все още действащият председател в оставка Станишев като заявил:

  „Другари, вие знаете ли – каза той, – че аз ако не бях си подал оставката, нямаше да има такава битка, която придоби грозен, уродлив характер. Вие знаете ли, другари, че става дума за много ожесточена битка. Ще ви кажа, че един кандидат за председател на партията е предлагал пари, за много пари става дума, другари, на друг кандидат да се откаже в негова полза“, разказа Аспарухов.

  И допълни, че според него парите са били предлагани на избрания тогава Михаил Миков.

  „Доколкото разбрах, казвам го по силно седмо, осмо и десето чувство, че на него са му предлагали да се откаже. Защо не дойдоха при мен. Нали знаете защо. Първо, защото ще получат подобаващ отговор, а може и друго. Значи, след като на тебе ти предлагат, приятелю, очакват, че може и да стане“, коментира ген. Аспарухов.

  На този конгрес той също беше номиниран за председател на партията, но оттегли кандидатурата си.

  Ген. Аспарухов недоумява защо при тази ситуация онзи, на когото са предлагали парите, не е съобщил публично това и не се е отказал от тези мръсни игри.

  Както и от факта, че до ден днешен тази история не е разчепкана и името на кандидата, който се е опитал да подкупи конкурента си в своя полза, не е известно.

  „Сега може би този човек седи на трибуната на всяко заседание на Изпълнителното бюро, може би седи на пленумите в президиума и ръководи конгресите на нашата партия. Грозно е, нали?“, коментира генералът в очакване на прословутия „пленум на истината“, който се отлага за средата на юни.

  Reply to this comment
 3. Михаил Георгиев
  Михаил Георгиев април 21, 14:53

  Предлагаме Еверестите на знанието, закона и морала-д-р Костадин Панев и адвокат Иван Илчов-да коментират гореописаните истории.Както и за „американските самолети, които хвърлят йод от въздуха върху главите ни“- както твърди г-н Илчов.Интересна би била трактовката и на интелектуалците от Еко Рила и ГИ, както и на всеки друг, който би се включил възпитано и скромно в дебата.

  Reply to this comment
 4. MiSHO
  MiSHO април 24, 11:20

  Очакваме в дискусията непременно да се включат и интелектуалните колоси-Славчо Чекуров, Васил Зашкев,Здравко Манчев,Коце-бившия учител, брат Киро, Бойчо Стамболийски и разбира се-сравнимия само с бога /Мусаллах/ иинтелектуалец -Веско Коларов -Диаманта на Гробищара-Веско, г-ца Каназирева, баща и,Пепа и целия град.

  Reply to this comment
  • Благовест Коларов
   Благовест Коларов април 25, 07:17

   MiSHO MiSHO, защо ли постоянно си сменяш името и изпадаш в дребни и злобни нападки. Ако си човека когото предполагам, може би това ще бъде началото на разлъката ни. Винаги съм те уважавал заради усилията ти да спреш някои негативни неща на които и аз съм държал, оценявал съм твоя ум,компетентност и съм предлагал това с което съм могъл да ти бъда от полза (например да финансирам някое от многобройните ти пътувания до София). Жалко е, че се борим за едни и същи каузи и стигаме до тук да бълваме хапливи и злобни коментари един срещу друг!

   Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Не е нужно да си от Англия или някоя друга цивилизована държава, за да прецениш...

Следва да се има в предвид и факта, че самоковската община има на ВЛОГ В...

ДЪРЖАВАТА НИ ПРЕД ОЧИТЕ НИ СЕ РАЗКАПА НАПЪЛНО!!!...