СамокоВест

Боклуци, изпочупени огради, пейки и беседки в Туристическата градина лишават самоковци от любимо място за отдих

Споделете ни в


Туристическата градина е едно от любимите места за разходка и отдих на самоковци. Паркът вече предлага и условия за фитнест.

В настоящата публикация няма да обсъждаме разрастването на така наречените „временни търговски обекти“. Това е друга тема. Няма да обсъждаме и естетиката на поставените в самите тревни площи дървени „скулптури“ от прогнило дърво и с непонятно послание. Няма да питаме кой ги възложи, кой ги одобри и колко хиляди от общинската хазна са платени. Нито пък кой трябва да прибере опънатите между дърветата хамаци, които вече са се превърнали в парцали.

Тук поставяме проблема за вандалските посегателства в Туристическата градина. Едната от беседките в началото на парка бе срината до земята. Другата също е в незавидно състояние. Наскоро бе изпочупена оградата покрай алеята към стадиона. Потрошени са и някои от пейките. Купища боклуци допълват гледката.

Туристическата градина в град Самоков е създадена през 1903 година с участието на д-р Димитър З. Хаджистамов, д-р Михаил И. Кокошков и д-р Сотир М. Христов. Принос за създаването и опазването на гората има и Юлиус Милде. В памет и с благодарност в двата края на парка са поставени паметни стели.

И днес самоковци ценят своята крайградска гора. Доказателство е организираната от Даниел Москов инициатива „Масово чистене на Туристическата градина“ . Всеки може да се включи в почистването на парка на 23 и 24 март в часовете от 8 до 20 ч.

Очакваме, че до тогава кметската управа ще сколаса да отстрани повредите след поредния вандалски акт.

Снимките са публикувани от Цветелина Тодорова и Георги Стоилов във фейсбук-групата „Забелязано в Самоков“.