СамокоВест

Бойко Борисов поиска оставката на Ирена Коцева и я получи

Споделете ни в

Скандалът със спирките в София коства депутатския стол на Ирена Коцева. Герберката хвърли оставка, след като премиерът Бойко Борисов й я поиска. Причината – корупционен скандал с обществена поръчка за направа на спирки в София. Коцева депозира оставката си в деловодството на Народното събрание днес, минути преди 16 ч., съобщи партийният пресцентър.

Както СамокоВест писа, разследване на Нова, разкри че изпълнител на поръчката е фирма, в която съдружник е съпругът на Коцева. В анотацията на предстоящия епизод на Разследване, журналистът Марин Николов показа снимки, изпратени от зрители на Нова, на които се вижда служебната кола на заместник-кмета по транспорта на София Любомир Христов пред къщата на Коцева в Самоков. „Разбираме, че Христов е ходил там многократно през уикендите. Оказва се, че съпругът на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева е съдружник във фирма, която е спечелила обществена поръчка да прави  60 спирки в София – дейност в областта на транспорта, където отговорен е и кметът по транспорта. Възложител е Центърът за градска мобилност, а цената за спирките е 236 730 лв. общински пари.“, коментира журналистът в централните новини и в сутрешния блок на Нова. Той подчерта, че независими специалисти, привлечени от екип на телевизията, след като са видели навесите са пресметнали,че реалната цена е почти два пъти под тази в договора с центъра.

В репортажа бе излъчена и позицията на Ирена Коцева. „Това, за което знам, са малки поръчки, които една такава малка фирма в трудно време изпълнява. Към Столична община не съм чувала да имат такава поръчка”, заяви Коцева, като последствие се сети за спирките в София и за това, че фирмата на мъжа ѝ е изпълнител.

Заместник-кметът на София призна за познанството си с депутатското семейство, но добави, че не е шеф на Центъра за градска мобилност, който е пуснал обществената поръчка.

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката и на Любомир Христов.