СамокоВест

БНТ засне филм за Самоков – родното място на Паисий

 Breaking News

БНТ засне филм за Самоков – родното място на Паисий

БНТ засне филм за Самоков – родното място на Паисий
юни 14
16:23 2012

Някога десет града спорели за родното място на Омир. А за родното място на Св. Паисий Хилендарски претендират три български общини. Безспорно най-достоверни са доказателствата в полза на Самоковска община. Самият Хилендарски монах пише във въведението на „История славянобългарска“: „и пришедъша ва Светьiе гори Афонские у епархiи Самоковскiие въ лъто 1745“, което от старобългарски ще рече – дошъл в Света гора Атонска от Самоковска епархия в 1745 година.

Филмът на БНТ е свързан с честването на 250-годишнината от написването на първата българска история. Кадрите ще бъдат излъчени на 19 юни – рождената дата на Паисий в предаването „Дискусионно студио”. Интервю за националната медия даде Иван Ненов, който посвети години в изследване живота на големия наш възрожденец и е един от най-сериозните защитници на тезата, че Паисий е роден в самоковското село Доспей. Пред камерите на БНТ застана и Христо Ярловски, който изнесе факти, че обявяването на Банско като родно място на авторът на „История славянобългарска“ от тогавашния Изпълнителен комитет на Политбюро е било продиктувано изцяло от политически съображения.

За телевизията градските управници заявиха, че Община Самоков няма да се откаже от претенциите си, тъй като историческите факти и другите доказателства потвърждават, че Отец Паисий е самоковец. Добре ще е и да не забравят, че благодарение на Иван Ненов, автор на книгите „Истината за родното място на Паисий Хилендарски” и „Самоковският препис на История славянобългарска”, Самоков притежава две обстойни изследвания, които доказват по безспорен начин, че родното място на Св. Паисий Хилендарски е самоковското село Доспей.

Related Articles

3 коментара

 1. невена митрева
  невена митрева юни 16, 15:08

  Чета редовно Вашите писания без автор. По повод горенаписаното: не Вие е коректна информацията, а 19 юни не е рожденият ден на Паисий Хилендарски. Проверете в интернет, там пише!

  Reply to this comment
 2. Славчо Тасев
  Славчо Тасев юни 17, 10:57

  НЕЩАТА СА СЕРИОЗНИ, НО АКО ПАИСИЙ МОЖЕШЕ ДА СЕ ВИДИ НА ПЛОЩАДА И В ДВОРА НА УЧИЛИЩЕТО КОЕТО НОСИ НЕГОВОТО ИМЕ, СИГУРНО БИ СЕ ВИДЯЛ „СТЕРЕО“ …

  Reply to this comment
 3. redaktor
  redaktor Author юни 18, 21:14

  Уважаема госпожо Митрева, тъй като няма достоверни данни за точната рождена дата на автора на „История славянобългарска“, 19 юни е определен като денят на преподобний Пасий Хилендарски. Тази подробност не е коментирана в статията, тъй като акцентът е върху родното място на отец Паисия, а не върху рождената дата.

  Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Абе хора, не разбрахте ли кой е ръководният принцип на работа на местите измамници обсебили...

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...