СамокоВест

ГЕРБ се готви да сдаде властта

Споделете ни в

Съдейки по посланията, които управляващите излъчват в последно време, явно са решили да сдадат властта. Независимо от официално обявяваните данни на платените социологически институти, че Герберите са любимци на избирателите и се ползват с безусловната им подкрепа, самите те види се са наясно, че нямат никакъв шанс за втори мандат. Най-убедителното доказателство за това е безпардонното увеличение на цените на природния газ и на ел. енергията от 1 юли тази година. С над 10% поскъпва токът за битовите потребители. Средното повишение на цената според предложението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), изложено в доклад, който е качен на сайта на регулатора трябва да бъде 10,23% за клиентите на ЕВН, 10,26% – за E.ON и 10,16% за ЧЕЗ. При направените разчети нощната тарифа на трите дружества ще се увеличи с повече от 10,5%. Председателят на комисията Ангел Семерджиев заяви, че не могат да бъдат намерени резерви увеличението да бъде по-малко, тъй като върху него влияят множество фактори – добавката за зелена енергия, за енергията, закупувана от когенерациите, невъзвращаемите разходи на НЕК за присъединяване на централите ТЕЦ AES Гълъбово и ТЕЦ „Бобов дол“, както и отчитането на разходи на централите за закупуване на квоти парникови газове от началото на следващата година. Смехотворно звучеше коментарът му пред bTV по повод новината за повече от 10 процентното увеличение на тока. По думите му това е било минималното поскъпване, без което енергосистемата е нямало да може да работи нормално. Именно затова не се предвиждало скорошно увеличение на услугата, като следващият скок може да бъде на 1 юли 2013 година – считай след края на управлението на ГЕРБ. А изявлението му, че дори и с очакваното увеличение на цената на тока страната ни пак ще остане с най-ниски цени на електроенергията, си е направо цинично. Световно известен факт е, че българите са с най-ниски доходи в целия европейски съюз. Според най-новите данни на Евростат за заплатите и разходите за труд в съюза средната брутна работна заплата на пълно работно време в България за 2010 година е най-ниската в ЕС. Българите са получили средно за годината 4395 евро. За сравнение, средният доход в Дания е бил 58 640 евро. Сред най-добре платените европейци са живеещите в Люксембург – средно 49 316 евро, в Холандия – 45 215, в Белгия – 43 400, в Германия – 42 500, Финландия и Швеция – по 40 000, и т.н. Значително по-добри от българските са били и заплатите в Румъния – средно 5891 евро.
България е на дъното и по минимална работна заплата – 138 евро средно, докато в Румъния ставката е била 162 евро. В Люксембург минималната работна заплата съответно е отчетена на 1800 евро, а в Дания, Холандия, Франция и Белгия варира около 1500 евро. България и Люксембург са в двата края на обхвата и за покупателната способност. Докато в Люксембург през 2010 г. са разполагали средно с 1495 евро месечно, в България сумата е 272 евро. От началото на управлението на ГЕРБ животът в България поскъпна с 30 до 40%. В същото време доходите на милиони българи замръзнаха на нива два пъти по-ниски от границата на бедност. Според статистиката над 1 500 000  пенсионери са много под този праг, а няколкостотин от тях получават около 140 лв. месечно, което ще рече 4 пъти под минимума. Техните доходи са значително по ниски и от границата на бедност, базирана на потребителската кошница от 77 жизнено важни за физическото оцеляване стоки и услуги. Към днешна дата тя възлиза на 236 лева на едно лице, а след увеличението на цените на тока и природния газ ще скочи над 260 лв. Тези хора, които са се трудили десетилетия наред и десетилетия наред са пълнили хазната на държавата, са обречени буквално на гладна смърт. Но кой знае защо управляващите ни когато сравняват цените на стоките и услугите в различните държави винаги пропускат да сравнят и доходите, и покупателната способност на българите спрямо гражданите на въпросните страни.

„Синьото” гориво ще струва с 5% повече независимо от патърдията, която вдигна новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, че правителството е договорило намаление с 11% на природния газ от „Газпром”. Председателят на енергийния и воден регулатор Ангел Семерджиев мотивира защо се стигна до скок на цените на двата енергоносителя с думите „Ние определяме кое колко ще струва на базата на документи и данни. Обявеното намаляване на газа все още не се е случило официално, с подписи. Не са ни предоставени анекси за подписани договори за по-евтина услуга, така че няма как да намалим цената на синьото гориво”, като дори и той не се нае да коментира дали наистина е постигната договорка между „Газпром” и българското правителство.

Второто послание на управляващите, че смятат да абдикират от властта с максимална изгода за себе си, е обявеното намерение за двойно увеличение на заплатите на министрите. Преди броени дни то бе поднесено с откровена наглост на измъчения електорат. Премиерът и председателят на парламента ще получават 7000 лева заплата, ако депутатите приемат подготвения от финансовото министерство Закон за висшия държавен служител. Новият проект ще обхване също така министрите и заместниците им, зам.- парламентарните председатели, президента, вицепрезидента, както и членовете на независимите комисии. Още в началото на май 2012 г. парламентът одобри промени в Закона за държавния служител, според които държавните служители ще могат да получават допълнителното материално стимулиране до 80% от основните заплати за съответната година. Това ще рече, че един висш чиновник със заплата от около 2 500 лева ще може легално да си докара месечен доход от 4 500 лева. Промяната бе представена от управляващите и лично от Министър-председателя като ограничителна мярка. Интересно обаче как биха приели възможността да получават до 80% над доходите си обикновените простосмъртни. Дали като ограничение или като адекватна компенсация за драстичното поскъпване на живота. В същото време гръмогласно прокламираното от финансовия министър Симеон Дянков и от премиера Бойко Борисов увеличение на минималната пенсия не достигна и 8%. Мизерните 9 лева са едва 6,6% от досегашния й размер. Сумата е толкова нищожна, че не може да промени по никакъв начин живота на тези 700 000 – 800 000 българи, които бяха „ощастливени” от височайшfто милосърдие. А останалият един милион пенсионери, с доходи под жизнения минимум, не видяха и лев.

Относителното отсъствие на Бойко Борисов от телевизионния екран също е основание за размисли по посока сдаване на властта. Вялото откриване на Южната дъга на Околовръстното шосе на връх рождения му ден бе далеко от нафуканото самочувствие демонстрирано до вчера при безбройните рязания на ленти. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пък съвсем изчезна от публичното пространство.Отдавна не сме ставали свидетели на зрелищните му арести тиражирани раболепно от почти всички електронни и печатни медии. Тъкмо обратното. Все по-често, по повод работата на министерството, на преден план е изведен главният секретар Калин Георгиев с изричната уговорка, че той е професионалният ръководител на силовото ведомство.

Като се има предвид, че в новата ни медийна история не е имало по-голям и успешен виртуален проект от Бойко Борисов липсата му в медиите изисква сериозен анализ. Всички тези знаци наред с безспорния провал на управлението на ГЕРБ във всички направления на обществения живот – икономика, здравеопазване, инвестиционна политика, социални дейности, енергетика, образование и т.н., са сериозна индикация, че правителството е наясно, че ще загуби предстоящите избори. Възможно е дори да провокира предсрочно прекратяване на мандата си в опит да сдаде властта с най-малко поражения за политическата сила, която ги постави начело на държавата.