СамокоВест

Уникално! Сонда кацна на комета

Споделете ни в

sonda rozeta meteoritЗа първи път в човешката история сонда кацна върху комета, предаде Ройтерс.
Точно в 17,34 часа българско време днес сондата „Фила“ се приземи на повърхността на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко. Роботът бе спуснат от европейската сонда „Розета“. Това стана в рамките на проект на Европейската космическа агенция (ЕКА).
Европейската космическа агенция даде сигнал за спускане на сондата вчера преди обяд и “Филе” потегли към кометата в 10,35 часа българско време. Операцията бе ръководена от център в германския град Дармщат.
Спускането продължи около 7 часа и бе много деликатно. “Розета” трябваше да стои неподвижна спрямо кометата, след като застана на 22 км над повърхността ѝ, за да спусне сондата “Фила”. Кометата е широка 4 км и е обсипана с ями и скални късове, а малкият робот няма система за маневриране в последния момент. Понеже гравитацията на кометата е твърде слаба, “Фила” трябваше да използва два “харпуна”, които да се забият в нея и да го придържат. В противен случай рискуваше просто да отскочи от повърхността като топка.
Мисията за „космическа археология“, както бе наречен проектът на ЕКА, започна през 2004 г. с изстрелването на сондата „Розета“. Целта й е да разкрие някои от тайните на Вселената чрез кометите, смятани за първични останки от зараждането на Слънчевата система преди 4,6 милиарда години. Вземането на проби от кометата ще помогне на учените да анализират развитието на Земята и останалите планети.