СамокоВест

Радан Кънев: Войната на ДПС е с Реформаторския блок

Споделете ни в

radan kanevОчевидна е войната на ДПС с Реформаторския блок. Това заяви в предаването „Тази сутрин” по btv лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев.
Поредната атака от страна на ДПС срещу реформаторите Кънев определи като война, защото РБ не слиза от устите на представители на Движението. Според него това е, защото се провеждат реформи, който не уреждат ДПС. Като примери за реформа той даде енергетиката, МВР, здравеопазването, образованието и правосъдието.
„Подариха 350 млн. на енергийната мафия, 700 млн. е разликата между управлението на ДПС и сегашното. Това е най-големият кошмар на ДПС. Сменихме целия КЕВР, променихме закона. Променихме и закона за МВР и за ДАНС, отстранихме хората, които са пряко виновни за последния етап от източването на КТБ. В здравеопазването ритат най-жестоко. Ритат по две причини – защото министър Москов е силен и защото техните схеми се лимитират, махат се хора, след като се установи, че има нередни разходи. Кънев каза още, че Москов е най-обстрелваният министър, а атаката срещу него в последните 2-3 седмици е била невиждана от времето, когато се сваляше Иван Костов.
Радан Кънев подчерта, че най-ожесточено е противопоставянето на ДПС срещу реформите в правосъдието. Зад всяка от тези атаки стои ужасът, че ги вадим от най-силната им позиция – прякото политическо влияние върху българското правосъдие. Това искат да блокират”. „ДПС се стреми да създаде и в България гарантирана етническа корупция.“, посочи Кънев.
Лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок коментира, че в страната вече има икономическа стабилизация и видимо икономическо оживление: „И най-важното – стабилизация по отношение на националната сигурност. България е заобиколена от изключително нестабилни държави. Правителството, военният министър, външният министър, вътрешният министър, парламентарното мнозинство успяваме да гарантираме, че България е най-стабилната в Балканския регион”. Той даде за пример Македония, където премиерът Никола Грувески заграбил всичко за близкия си семеен кръг: „Корупцията води единствено до бедност и разруха, това е поуката от Македония”.
По друга актуална тема – за кмета на Хасково и неговите имоти, който е бил подкрепен от десните, съпредседателят на РБ каза, че си партнира политически с Георги Иванов, който определено има влияние в региона си. Кънев посочи, че синът на кмета – Станислав Иванов е депутат от ДСБ в парламента и е много силно ангажиран в енергийната комисия. „Този тип партньорства с местната власт са едно ниво на компромис, за да участваш активно в политиката на национално ниво”, обясни Кънев. Той допълни, че местните структури досега два пъти са заставали зад Иванов, вероятно и трети път ще го направят, но той като председател на партията не може да се меси в това решение.
„Ние сме партньори с кмета на Хасково на база това, че е предложен от местните органи. Два пъти е предлаган за партньорство, така че няма да се учудя, ако това стане и сега за трети път предвид местния вот. И с кмета на Бургас Димитър Николов сме си партнирали. Това е част от политиката. Но ако има и най-малко съмнение за престъпление в работата на кмета на Хасково, ще оттеглим подкрепата си от него”, каза Кънев.