СамокоВест

Причините за пожара на Витоша все още са неясни

Споделете ни в

Все още не е ясна причината за избухването на пожара в резервата „Бистришко бранище“ във Витоша. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след церемонията по откриване на централата на Главна дирекция „Национална полиция“.  Според него, ако дадено лице пожелае нарочно да създаде най-тежкия и труден за гасене пожар в света, то местността „Бистришко бранище“ би била удачен избор за локация. Има различни предположения, но няма официална версия. Разследващите все още не са установили умишлен ли е бил палежът, или е вследствие на небрежност. Това, което знаем със сигурност е, че не е мълния, коментира вицепремиерът. В момента се работи по двете главни теории – човешка небрежност или умишлен палеж.

По време на церемонията вицепремиерът изтъкна, че според него са постигнати важни подобрения в условията на работа на всички служители на МВР. Предстои и откриването на нов пожарникарски корпус в Перник, както и на нова сграда на пожарникарската служба в Нови Хан. С това приключва „до голяма степен“ реформата в полицията, която обхващаше последните три години, посочи директорът на ГД „Национална полиция“ Ангел Антонов.

Пожарът разтърси обществеността след множеството граждански протести и даде още една причина за гнева на екоактивистите. Предстои да се разбере дали разследването на пожара в „Бистришко бранище“ ще се окаже толкова успешно, колкото и предприетите реформи в полицейската сфера.