СамокоВест

Петър Чарийски: С благодарност към инж. Джупаров – директор на ДЛС“Витошко-Студена“ за добрата организация на посещението ни

Споделете ни в

На 16.11.23 г. учениците от специалност „Горско и ловно стопанство“ от ПТГ „Н. Вапцаров“- Самоков, придружени от техните преподаватели инж. Йорданка Петкова, инж. Петър Чарийски и инж. Мариян Гребенчарски, посетихме ДЛС „Витошко-Студена“. Групата ни бе посрещната от служители на стопанството и от самия директор инж. Мирослав Джупаров пред сградата на някогашната ловна резиденция. Скоро след това,  благодарение на експедитивността и организираността на инж. Джупаров, бяхме разделени на групи и с водачеството на ловни служители потеглихме към местата за захранване на дивеча, където ни бяха показани хранилките и ловните чакала.

За съжаление не можахме да видим дивеча освен оставените от него следи. Ловните ни обясниха, че това ловно стопанство е от отворен тип, и тъй като животните се придвижват свободно на голяма територия, много по-трудно може да се срещне дивечът. Например, дивите свине идвали на местата за подхранване рано сутрин, а елените – привечер.

Е, бяхме малко разочаровани, но все пак бяхме на еднодневно посещение и нямаше как да се „впишем“ в ритъма на дивеча. След като се прибрахме в резиденцията, успяхме да я разгледахме отвътре. Тук са изложени многобройни ловни трофеи от благородни елени,  сръндаци и глигани, и много от тях с рекордни трофейни качества. Заредени с преобладаващо положителни емоции и впечатления потеглихме обратно към вкъщи.