СамокоВест

Окончателна победа за Самоков над РИОСВ-София срещу МВЕЦ“ Мечката“

Споделете ни в

И Върховният административен съд, след 65 дни умуване,отмени решението на РИОСВ-София, с което бе одобрен  МВЕЦ“ Мечката“ – по адм. дело №9114/2015г.

Всички реки в Самоковска община са защитена зона, както за опазване на питейни  води по смисъла на Закон за водите, а така също са и защитени зони, в съответствие със  Закона за биологичната разнообразие – за опазване на  местообитания и биологични видове, както и по смисъла на няколко европейски конвенции и директиви, които са от по-висок ранг спрямо националното ни законодателство.

Именно за това буди страшно недоумение обстоятелството, че РИОСВ–София, Басейнова дирекция-Плевен и други административни органи продължават да издадат разрешения за изграждане на незаконни нови ВЕЦ в общината. Един даже е построен при това на 450м над питейното водохващане за гр.София на р.Леви Искър от кота 1215м.

Прокуратура- изобщо няма ! Това не е държава! Да се надяваме, че все някога ще дойде ден за разплата!

инж. Любчо Луков

Бел на ред.: Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд София-област, с което бе отменена, като незаконосъобразна, Оценка на въздействието върху околна среда №СО-04-02/2014г. на Директора на Регионална инспекция по околната среда и водите-София за одобряване на инвестиционно предложение за изграждане на  МВЕЦ“ Мечката“. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.