СамокоВест

„Нова република“ и Реформаторски блок със сходни позиции – настояват кабинетът да преосмисли отварянето на секции в Турция

Споделете ни в

„Нова република“ призова служебния премиер Огнян Герджиков да бъдат затворени секциите в Турция, извън дипломатическите и консулските представителства, заради съмнения за демократичното провеждане на вота. Европа, в т.ч България, имат проблем със стремежа на Ердоган към тоталитарно управление, заяви пред журналисти лидерът на формацията Радан Кънев. По думите му, Герджиков трябва да „вдигне самолета“ и да отиде в Берлин и Хага да покаже солидарност, да поиска засилване на охраната на сухопътната и морската граница. Има очевидна външна заплаха, притеснени сме за нашата граница и опасността от мигранти , както и от натиска на Турция върху ЕС, обясни Кънев. И подчерта, че решението за страната ни не може да дойде от партии у нас „с турски патерици“.

Кънев припомни, че още като депутат, преди повече от половин година е поискал на територията на Турция изборните ни бюра да са само в българските представителства, но това не се е случило. „Видяхте какво стана после – БСП и ГЕРБ си разделиха по равно гласовете оттам“, подчерта той.

Сходна позиция изразиха и от Реформаторския блок. Във връзка със зачестилите опити за вмешателство от страна на Турция в изборите у нас и ескалиращото напрежение между Анкара и страни членки на ЕС, коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ разпространи декларация, в която призовава президентът и излъчения от него служебен премиер да преосмислят отварянето на секции в Турция. В декларацията „РБ-Глас народен“ призова президентът Румен Радев и служебният премиер Огнян Герджиков „да гарантират ненамесата на Турция на изборите у нас, включително и чрез недопускане на организиран стимулиран вот на изборни туристи на територията на България“.

„Във връзка с изявленията на турското правителство, че ще спре изпълнението на споразумението с ЕС за бежанците, да предприемат незабавни действия по организиране на присъствието на европейски сили за сигурност по южната граница на ЕС в съответствие с правата ни като член на ЕС и НАТО по линията на колективната сигурност“, настояват още от коалицията.

В заключение се казва, че „за България двустранните и добросъседски отношения с Турция са от първостепенна важност, при спазване на европейските принципи за демократичност, равнопоставеност и ненамеса във вътрешните работи“.