СамокоВест

“Надар 2006” вече не е сред фаворитите на Общинския съвет

Споделете ни в
Снимка: www.vestnikpriatel.com
Снимка: www.vestnikpriatel.com

Независимо, че с решение № 267 от 31.05. 2012 съветниците приеха годишния финансов отчет на „Надар – 2006” ООД за 2011 година и освободиха от отговорност управителя му, види се дружеството вече не е сред фаворитите на местните управници. Кметът Владимир Георгиев, общинските съветници Петър Георгиев от сдружение”Самоковци за Самоков” и Данаил Попов от БСП настояха да се защитят по-добре интересите на Общината. Показателно е, че към искането се включи и бившият кмет и сегашен БСП съветник Ангел Николов. Но подобно поведение не е патент на Николов. Известно е, че плъховете винаги първи напускат потъващия кораб.. Съдружници в дружеството, което бе създадено за развитието на района на Говедарци и Мальовица са Христо Ковачки и Община Самоков. Дружеството отдавна е в Черния списък на фирмите, организациите и личностите, унищожаващи българската природа. Към списъка е дадено кратко описание на далаверата:
„По данни от Агенцията по вписванията и Картата на възстановената собственост от 2005 и 2008 г., през 2007 и 2008 г., точно в тази „отложена“ зона ДАГ е разпоредила създаването и предоставянето чрез замени на 3000 дка държавни горски имоти, предназначени за изграждането на ски писти, лифтове и хотелски комплекси в землището на село Говедарци и на границата на Национален парк Рила.
Проектът „Искровете–Говедарци–Мальовица” се разработва като Общ устройствен план (ОУП) от смесеното дружество „Надар 2006”, представлявано от фирмата „Ел Ем Импекс” на Христо Ковачки и Община Самоков. Фирмите, за които е установено, че са получили държавни гори в обхвата на проекта, са „Грейд 2004”, „Агросим” и „Ел Ем Импекс”. Справка в информационно-правните регистри сочи, че те са свързани с Христо Ковачки. Останалите имоти с формата на писти са заменени с неустановена до момента фирма.
Чрез замени гореспоменатите фирми са придобили всички писти в курортен комплекс „Мальовица” и над с. Говедарци, включително терените под ски съоръженията на Български туристически съюз.
Българската държава, нарушавайки чл. 87 от Договора за Европейския съюз, е предоставила на фирмите на Христо Ковачки горски имоти без търг и при явно незачитане на конкурентите условия на европейския пазар. Тези имоти съвпадат с проектираните в общия устройствен план ски-съоръжения и застроителни ядра. Средните пазарни цени на имотите в предвидени за застрояване територии в землището на с. Говедарци вървят по около 120 лв./кв.м по данни на брокери, но замените за Ковачки са извършени при средна цена до 5 лв./m2.
В нарушение на европейската директива за стратегическа екологична оценка и директивите за Натура 2000, ДАГ е съдействала за предварителното осъществяване на ОУП на ски курорта, без да е завършена процедурата по Екологична оценка и Оценка за съвместимост с Натура 2000, с абсурдни за Национален парк Рила трасета на ски писти и лифтове.”- се казва дословно за Христо Ковачки и „Надар 2006” ООД.

Но не това е причината някои от общинарите да оттеглят доверието си от дружеството. Истинската причина за съжаление е, че енергийният бос вече не се ползва с протекцията на правителството. Какво бъдеще се очертава пред проект ”Искровете” и пред „Надар 2006” ООД очакваме да стане ясно на предстоящото общо събрание на дружеството, което е насрочено за 6 юли.