СамокоВест

Ани Йовева, майстор на самоковската шита дантела, бе включена в Семинар по интелектуална собственост в Женева

Споделете ни в

От 6 до 10 март 2023 г. в  Женева, Швейцария, се проведе Практически семинар по интелектуална собственост за жени предприемачи от местните общности в региона на Централна Европа и Балтийските държави, работещи в областта на текстила (по програмата WIPO TRAINING, MENTORING AND MATCHMAKING PROGRAM ON INTELECTUAL PROPERTY FOR WOMEN ENTREPRENEURS FROM LOCAL COMUNITIES IN THE CENTRAL EUROPEAN AND BALTIC STATES REGION)

Организатори на събитието са Световната организация за интелектуална собственост (WIPO), в сътрудничество с Международната организация на труда (ILO), Международния търговски център (ITC) и Международната асоциация за търговски марки(INTA), а работният език – английски.  В семинара участваха 22 жени от 16 държави. България беше представена от нашата съгражданка Ани Йовева – специалист в самоковската шита дантела и българска бродерия и Радослава Балабанова – представител на Центъра за калоферска дантела в гр. Калофер. Участниците бяха внимателно подбрани в няколко селекционни кръга.

„Целта на обучението бе да разберем как да опазим интелектуалната собственост, която всички ние създаваме, без дори да знаем, че тя е такава. Освен това, се запознахме с различни търговски инструменти, маркетинг, достъп до международни  пазари, социални медии. През цялото време с нас работеха специалисти на световно ниво в областта на търговското право – действащи адвокати по авторски права. Бяха ни дадени много примери за хора като нас – никому неизвестни преди, които след подобна помощ, са развили добър бизнес, който е в помощ и на техните социални общности. Това беше забележителна възможност за създаване на нови контакти и приятелства. Всички ние представихме произведенията си и техниките, с които са изработени. На тази база ще продължим да си партнираме помежду си и да сътворяваме още по-изключителни неща” – разказа Ани Йовева.

В рамките на този проект е предвидено едногодишна работа на участниците с ментори и специалисти, които да ги насочат към най-правилния път за развитие на потенциала им. Ще бъдат регистрирани различни елементи на интелектуална собственост, съгласно спецификата и позициите на съответния участник – търговски марки, колективни марки, географски наименования или защитени дизайни.

Проектът завършва през януари 2024 година, отново в Женева, с изложба на творби на участниците и партньорството им с търговци и потенциални клиенти

Снимките ни бяха любезно предоставени от Ани Йовева