СамокоВест

Юбилейна изложба на самоковския художник Пламен Стефанов

Споделете ни в

В навечерието на Възкресение в Художествената галерия бе открита юбилейна изложба на изключителен самоковски художник, който е малко познат на самоковската публика. Коренът му е в село Говедарци, а „разклонението“ на уникалния му талант се простира из европейските ателиета и галерии. За него тази изложба е завръщане към корена, за нас – едно изживяване, дори и съпреживяване към творческия дух на художника. В общуване с автора и неговите картини ставаме свидетели на свободата на изразяване чрез напластяването на багри и тонове. Вникваме в образи, натоварени с мисли, чувства и емоционалност – отчасти прикрита, отчасти явна, но достъпна за публиката.

Пътувайки през света, авторът ни показва един разнообразен и смислен артистичен продукт, белязан от тъга и мрак, от жизнерадост и оптимизъм. Забележително е въздействието на двете му „тъжни луни“ – едната някак си градска, близка до съзерцаващия, другата обаче е определено вселенска, подарена сякаш на скалите, морето и безкрайността. Заставайки пред неговите птици, прозренията следват едно след друго – силата на сплотеността, мощта на размахнатите крила, устрема за покоряване на висоти. Особено ласкав е натюрмортът с очила, лула и свещник. Комбинацията от два нюанса на земното зелено, са основа на няколкото щриха, които вдъхват онова настроение, което лъха от раждащата земя.

Една изложба не може, а и не е редно да бъде описвана. Картините се изживяват и  съпреживяват. Прекрасната идея на художника Пламен Стефанов да се завърне при дедите си, прегърната от директора на Исторически музей – Самоков д-р Хаджиангелов и уредниците на Художествена галерия „Професор Васил Захариев“, изпълниха със смисъл Великденските празници. Великолепният артистичен продукт на талантливия художник, белязан от талант и дълбока експресивност, ще допълни с още едно име славата на забележителните самоковски художници.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Людмила Цветкова