СамокоВест

Новите мотометачни машини в Самоков вдигат прах до небесата. Некадърност или отново хвърлени на вятъра стотици хиляди лв.?

Споделете ни в

Снимка, публикувана в групата „Забелязано в Самоков“, отново повдига въпроса към кмета на Общината Владимир Георгиев – как се харчат стоици хиляди лева публични средства? Снимката показва как една от новозакупените мотометачни машини вдига прах до небесата, докато уж чисти улиците.

На 6-ти, този месец, от управляваната от кмета Георгиев Общинска администрация се похвалиха, че със средства, отпуснати от Министерството на околната среда и водите,  Община Самоков е купила три нови мотометачни машини за поддържане на чистотата в града и населените места. Машините са с различна големина и съответно различен капацитет.

Голямата машина е с обем на бункера пет кубика и е предназначена предимно за почистване на пътната мрежа, тъй като е тежка 11 тона и не може да се ползва за тротоари. По-малката машина е предназначена предимно за централна градска част, паркинги, междублокови пространства, велоалеи, тесни улици и тротоари, подземни гаражи. Идеята е двете машини да могат да обхванат всички територии за почистване.  Те са високопроизводителни, при нормални условия на работа могат да почистят четири километра за един час. По предварителни проучвания градът може да се почиства два пъти месечно, тъй като в Самоков има общо 80 км улици.

Машините са ново поколение, оборудвани с оросителна система и не вдигат прах при почистването. Машините ще се ползват и за почистване и на площадните пространства по селата. Те са оборудвани и с прхосмукачки и десетметров маркуч за събиране на листа и леки отпадъци. Имат и водоструйки, с които могат да бъдат измити пейки или замърсени кошчета за отпадъци в парковите пространства. Третата машина е многофункционална, могат да ѝ се прикачат различни инструменти и да извършва различни дейности. В момента е оборудвана с четка и оросителна система за събиране на по-тежък отпадък – дребни камъчета, наноси и др., уточниха от администрацията.

Но както се вижда от снимката, твърдението на местните чиновници, че машините не вдигат прах, се провали още при първия опит да се чистят улиците с тях.

Питаме кмета Владимир Георгиев на какво се дължи поредното фиаско – на некадърност и лоша организация или на лошо управление? Питаме още кмета прави ли се експертно проучване доколко удачен е всеки един разход или измъчената народна пара отново се хвърля на вятъра с лека ръка?

Припомняме на самоковци, че преди около десетилетие управниците ни купиха малогабаритни машини за снегопочистване на тротоари. Но, само след един-два тура от сградата на общината до женския метох и обратно, машините нито се чуха, нито се видяха повече. Сайтът ни многократно е задавал публично въпроса на Владимир Георгиев – кмет вече трети мандат на Община Самоков, какво стана с тази техника и защо не се използва за снегопочистване на тротоарите и алеите в кварталите.

Отговор така и не получихме, което е практика в работата на местните управници. А и защо ли да си правят труда? Народът ни отдавна мъдро е казал – Не е луд, този който яде зелника, луд е – който му го дава!