СамокоВест

Министърът на отбраната Каракачанов посети завод „Самел 90“ в Самоков

Споделете ни в

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и командирът на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия генерал – майор Явор Матеев посетиха завод „Самел 90“ в Самоков.

В основата на интереса им бе цехът за бронировки и бронирани автомобили. През 2018 г. на територията на завода в Самоков официално бе открита нова технологична линия за  производство и оборудване на бронирани бойни машини и автомобили, както  и частите за тях. САМАРМ е съвместен проект на българската компания „Самел-90“ АД и „Интернешънъл Арморед Груп“ БГ. Капацитетът на цеха е 100-120 машини годишно 4х4, 6х6 и 8х8, при гарантирано високо качество, европейски и НАТО стандарти и сертификации.

Домакините демонстрираха пред гостите и Системата за детекция и обезвреждане на дронове, която е най-новата разработка на фирмата.

Бронираните машини, които фирмата произвежда, могат да се използват за нуждите на Военна полиция, отрядите за борба с тероризма, жандармерията и граничната полиция. Директорът на „Самел 90“ инж. Петър Георгиев изрази надеждата, че след посещението, на което  министър Каракачанов и генерал – майор Явор Матеев се запознаха с производството на дружеството, ще се стигне до договори за доставка на техника за Министерството на отбраната. Той подчерта предимствата за бюджета, ако българските ведомства избират родното производство.