СамокоВест

Каролина Георгиева и Виолета Стоименова от СУ „Отец Паисий“-Самоков сред първите 10 по творческо писане на английски език

Споделете ни в

Призово класиране в престижното състезание за творческо писане по английски език „Creative writing“!

Учениците Каролина Георгиева и Виолета Стоименова от Средно училище „Отец Паисий“ – град Самоков се класираха в състезание за творческо писане „Creative writing“ по английски език. Те са класирани в първите десет места в своите възрастови групи. Преподаватели на момичетата са учителите по английски език Стефка Гърлянова и Даниела Петровска.

Състезанието е организирано от фондация „Корплюс“ с подкрепата на Американското посолство. Училището участва в състезанието от самото му начало. От три години творческото писане се провежда в електронна среда.

„През 2011 година  България започва да участва в конкурс Международна олимпиада по писане (по-късно Международен конкурс за творческо писане), конкурс, създаден и ръководен от доброволци на Корпуса на мира в цял свят от 2003 година насам. През 2012 година конкурсът бе открит за всички държавни училища за ученици от шести до дванадесети клас, като за всяка възраст има отделно ниво. Журито се състои от четирите панела от съдии (учители, писатели, местни англоговорящи и специалисти), които четат произведенията, които остават анонимни по време на този процес, използвайки различни критерии, съдиите избират първите три творби от всеки съдия“, казва Даниела Петровска пред БТА и допълва – „В тринадесетото издание на състезанието са участвали 147 училища от цялата страна и 127 ученици от Пакистан, които със своето участие превръщат състезанието в международно“

„Основните ни цели са мотивиране и насърчаване за активно участие на децата в чуждоезикови състезания. По този начин те обогатяват общата си култура и изграждат модели на социално поведение в ситуации на междукултурно общуване. Съответно, така изграждат умения за ефективно ползване на английски език, с оглед практическите нужди, в процеса на комуникация както в учебна среда, така и извън училище. Освен това искаме да покажем на учениците, че всеки талант трябва да бъде проявен и споделен със света. Много се радвам, че все още има толкова трудолюбиви деца, които след натоварения учебен ден имат желание да остават да работят след часовете с желание“, коментира още Даниела Петровска.

СУ „Отец Паисий“ е единственото училище в община Самоков, което участва в състезанието.