СамокоВест

Връчиха наградата „Иван Шуманов“ на участниците в художествения конкурс „Ян Бибиян“

Споделете ни в

Наградиха участниците в националния художествен конкурс „Ян Бибиян“ на тема „Планината – извор на живот“. Церемонията по награждаването се състоя в „Байракли джамия“-Самоков,  където е експонирана изложба на класираните участници. Конкурсът се организира от ръководството на самоковското читалище „Младост 2003“, с подкрепата на Художествена галерия „Проф. Васил Захариев “. Той бе създаден преди няколко години от художника Иван Шуманов, който си тръгна от този свят едва на 37 години.

Днес наградата от конкурса носи неговото име, посочи председателят на читалище „Младост 2003“ Лилия Шуманова. Тя добави, че конкурсът вече е международен, защото участие в него са взели и състезатели от други страни, както училища и читалища от цялата страна. Шуманова добави, че с всяка следваща година участниците се увеличават и се радва, че детският конкурс добива популярност. „Самоков трябва да продължи делото на своите сто художници, които е имал, защото изкуството дърпа града напред“, коментира още тя.

Творбите са оценени от жури в състав Цондьо Николов, Радослав Генев, Елена Белстойнева.

Награди бяха раздадени в три възрастови групи – от шест до десет години, от 11 до 14 години, и от 15 до 18 години.

Първото място във възрастовата група до осемнадесет години получи Божидара Божилова, ученичка в Средно училище „Отец Паисий“ в Самоков. Сред отличените участници в конкурса бяха и други възпитаници на училището. Във възрастова група I-IV клас Михаела Терзийска получи поощрителна награда. При V-VII клас с поощрителна награда бяха отличени Виктория Георгиева и Милен Терзийски. Във възрастова група 15-18 г. на III място бе отличена Виолета Стоименова от VIII’б, а Аделина Николова от IX’б клас получи поощрителна награда.

Събраните картини ще бъдат запазени в читалището.

Иван Шуманов е завършил СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Изобразително изкуство“. Има девет самостоятелни изложби. Познат е и с оригиналните си стенописи. Инициатор и организатор на много регионални, национални и международни изложби, конкурси, пленери, както и на школата по рисуване „Наум Хаджимладенов“. Носител е на многобройни награди.