СамокоВест

Природозащитници излизат на протест срещу премахната втора съдебна инстанция при обжалването на екооценки

Споделете ни в

Коалицията „За да остане природа в България“ организира тази вечер протест. Причината са гласуваните повторно законодателни промени, с които отпада втората съдебна инстанция при обжалване на екологични оценки на инвестиционни проекти от национален интерес.

Протестът „Закони срещу гражданите и природата – Няма да стане“ ще събере хората в сряда, 20 септември 2017 г., от 18,30 часа пред Народното събрание.

„Законодателни промени водят до разграбване и унищожаване на българската природа

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ свиква протест срещу светкавичните законодателни промени, които ще доведат до бързото разграбване и унищожаване на българската природа“, сочат организаторите

„На пръв поглед хаотичните действия на управляващите за промени в закони всъщност са част от много стройна схема за унищожаване на българската природа“, пише в събитието на протеста в социалните мрежи:

България се нареди до Туркменистан и Украйна като единствените страни с предупреждение (caution) за спиране на правата по Орхуската конвенция за достъп до информация, участие на обществеността в процеса на взимане на решения и достъп до правосъдие по въпроси на околната среда. Това бе решено на Срещата на страните (Meeting of the Parties) в Будва, Черна гора на 11-13 септември 2017 г. България не само не изпълни решението от 2014 г. на Страните по Конвенция, но и продължава да приема закони, които ограничават достъпа на гражданите до правосъдие.

Миналата седмица депутатите отхвърлиха ветото на президента Радев върху промените в Закона за околната среда. Така най-големите и опасни от гледна точка на околната среда проекти като атомни електроцентрали, ТЕЦ, нефтопроводи ще могат да бъдат обжалвани само на една инстанция. Едноинстанционно производство за околна среда няма в нито една друга държава от Европейския съюз и се среща все още само в някои африкански и азиатски държави. В същото време за малки обекти правораздаването си остава на две инстанции.

Депутатите приеха вече на първо четене промени и в Административно-процесуалния кодекс (АПК), които също затрудняват обжалването на инвестиционни намерения, но от финансова гледна точка – в някои случаи съдебните такси могат да скочат до 1800 пъти!

Всичко това беше направено с ясна цел, която депутатите не скриха дори по време на обсъждането – правата на гражданите се нарушават, за да не могат да бъдат „спирани“ обекти от национално значение. Законът обаче не уточнява кои обекти ще бъдат приети, че са от национално значение, което отваря вратата за корупция и удовлетворяване на безкрайни лобистки интереси.

Междувременно, скрити от обществото, управляващите се готвят да прехвърлят управлението в България на европейската екологична мрежа Натура 2000 към областните управители, назначени от самото правителство, се изтъква в обръщението на Коалицията.

Организаторите приканват всички, които милеят да остане природа в България да се включат в протеста.

3 thoughts on “Природозащитници излизат на протест срещу премахната втора съдебна инстанция при обжалването на екооценки

  1. Тея смешници не се преяха да мрънкат и да лъжат на тези протести.

  2. Родните еколози понеже ползват тези оценки като средство за изнудване на хората и бизнеса попадащ в обхвата им, затова ще протестират, не за друго.

Comments are closed.