СамокоВест

Филмът ,,Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ – тази вечер по БНТ1

Споделете ни в

БНТ представи филма ,,Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ на официална премиера. Най-новият проект на обществената телевизия ще бъде излъчен на 20 април, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1

На 18 април (понеделник) се състоя официалната премиера на научнопопулярния филм ,,Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет‘‘. Проектът е финансиран от Българската национална телевизия, която стои и зад реализацията му съвместно с Българското египтологическо общество в България.

За проекта е оказано съдействие от Посолство на Република България в Кайро, Египет, Негово Превъзходителство посланик г-н Деян Катрачев и Посолство на Арабска република Египет в София, България Негово Превъзходителство посланик г-н Халид Емара.

„Благодаря на генералния директор на Българската национална телевизия г-н Кошлуков за възможността да направим съвместно този красив проект, да се запозная с тези прекрасни хора – учени египтолози, за да пропътуваме едно далечно разстояние от бъдещето към древността.“, каза режисьорът на филма Станислав Терзиев-Стенли на официалната премиера.

„Преди всичко, искам да благодаря лично на г-н Кошлуков, без който всичко това нямаше да се случи. Благодаря също на Негово Превъзходителство посланика на Арабска република Египет г-н Халид Емара.“, изрази своята благодарност доц. д-р Теодор Леков от Българския институт по египтология към Нов български университет, ръководител на българската археологическа мисия в Луксор, Египет и сценарист на филма.

А БНТ благодари специално за включването и участието в проекта на проф. д.и.н. Сергей Игнатов, директор на Българския институт по египтология към Нов български университет и доц. д-р Емил Бузов. Както и на операторите Кристиан Спасов и Владислав Петров и на режисьора по монтажа Ара Хугасян.

БНТ е най-големият продуцент на телевизионно кино в България, а филмът ,,Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет‘‘ е част от филмопроизводството на обществената телевизия.