СамокоВест

Европейският съюз и Турция подписаха споразумение за връщане на нелегалните имигранти

Споделете ни в

Турският външен министър Ахмед Давутоглу и еврокомисарят Сесилия Малмстрьом подписаха споразумение, което позволява на държавите от Европейския съюз да връщат нелегалните имигранти в Турция, предаде БНР. Преговорите за реадмисия  продължиха няколко години заради недоверието на турското правителство към европейските уверения за облекчаване на визовия режим на турските граждани. Турското правителство парафира споразумението през 2012 г., но замрази официалното подписване заради искане ЕС да поеме ангажимент за разширяване на свободното движение на негова територия за гражданите с турска националност. На церемонията, тази сутрин, в Анкара Малмстрьом и Давутоглу се договориха за започване на преговори и по този въпрос.

С подписаното споразумение България получава възможност да връща обратно в Турция имигрантите, влизащи незаконно на наша територия, но не и тези, които вече са тук. Имигрантите няма да бъдат връщани автоматично, а Турция ще получава списък с нарочените за екстрадиране и едва след като прецени кои са влезли от нейна територия, ще ги приема обратно. Те ще бъдат настанявани в центрове, за чието построяване Европейският съюз ще оказва финансова помощ.

В замяна Анкара иска облекчаване на визовия режим и ускоряване на преговорите за членство в Европейския съюз. Представители на съюза обаче смятат, че това няма да е толкова лесно, защото освен споразумението за реадмисия, Турция трябва да покаже и по друг начин, че иска да проведе реформите, необходими за членство в съюза. Често се посочва, че Турция има проблем със спазването на правата на човека, а темата се изостри след протестите в Истанбул през лятото.