СамокоВест

Независимият депутат Кирил Гумнеров: Ангел Семерджиев е подарил 200 000 000 лева на ЕРП-тата от зелената енергия

Споделете ни в

Бившият шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев е „подарил“ 200 милиона лева на ЕРП-тата, обяви днес в парламента независимият депутат Кирил Гумнеров. Според информацията на Гумнеров въведената от енергийния регулатор такса „Зелена енергия“ се връщала по банковите сметки на електрорадпределителните дружества.
„За една календарна година само от този подарък, направен от ДКЕВР на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про, по банковите им сметки ще постъпят не по-малко от 200 милиона лева“, обясни депутатът. Той е изпратил отворено писмо до енергийния министър Делян Добрев, с което настоява за отговори.Оказва се, че въведената от енергийния регулатор такса зелена енергия, всъщност се връща по банковите сметки на ЕРП-тата. За една календарна година само от този подарък, направен от ДКЕВР на електроразпределителните дружества, по банковите им сметки ще постъпят не по-малко от 200 милиона лева, изчислил е Гумнеров.
Оказва се, че за 6-те месеца след въвеждането на таксата „Зелена енергия“ 100 милиона лева са постъпили в сметките на дружествата. Гумнеров е категоричен, че няма нищо лошо от въвеждането на таксата, ако печалбата от нея остава в държавния бюджет. Противно на всякаква логика, според депутата, тези пари не отиват в държавата, а захранват сметките на ЕРП-тата. Как става така, че със заповед на един държавен орган като ДКЕВР 200 милиона лева годишно се вземат от едни частни фирми, производители на зелена енергия и се дават на други частни фирми, пита Кирил Гумнеров. Шест месеца след въвеждането на таксата за зелена енергия, по думите му, ЕРП-тата отчитат сериозни печалби. За шест месеца Енерго Про отчита ръст на печалбата от 33% спрямо предходната година. Печалбата при ЧЕЗ е 240%. Според Гумнеров националният интерес е пренебрегнат с тази схема. Депутатът се надява на бърза реакция от страна на МИЕТ. Според него съществуват реални подозрения за корупция. Дали определен процент от тези пари не е отишъл при Ангел Семерджиев“ изразява съмненията си Кирил Гумнеров.

Бел. на редактора: Срещу новите такси за достъп до енергийната мрежа, въведени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, протестираха и инвеститорите в проекти за производство на енергия от възобновяеми източници.