СамокоВест

Общинарите отложиха най-миризливата точка от дневния си ред за следващо заседание

Споделете ни в


Кметът Владимир Георгиев, като глава на Общинска администрация-Самоков, и голяма част от общинските съветници направиха опит да харижат нови 1000 кв. метра общински горски имот в Боровец на хотел „Рила“. При това, за да заблудят гражданите и останалите съветници, замаскираха поредното си безобразие като улична регулация. Излишно е да напомняме, че Рила-Боровец АД е частно търговско дружество и всякакви дарения за сметка на общинската собственост си е парекселанс престъпление.

По докладна на кмета Георгиев, ПК по „Устройство на територията“ с 3 гласа „за“ и 2 „против“ предложи на Общинския съвет да приеме решение за изменение на плана за регулация и застрояване на к.к. Боровец, Предложението предвижда създаване на нов урегулиран парцел „за хотел, обществено обслужване, паркинг и озеленяване”.

Уточняваме,

че зад редиците номера на парцели, точки, имоти и т.н., които не говорят нищо на незапознатите с плановете граждани, стоят реални апетитни общински имоти. В случая иде реч за около 1500 кв. м. общински горски имот в центъра на Боровец, който се придава към парцела на х-л „Рила“ при така наречената „улична регулация“.

Предложението на Комисията бе докладвано от председателя ѝ Емил Кривошиев. Срещу предложението категорично застана общинският съветник от БСП Николай Николов. Той изтъкна редица нарушения, пропуски, неточности и явни несъответствия във внесената преписка и уточни, че заедно със съветник Мариана Дренска са гласували „против“ предложението още по време на работата на комисията. Николай Николов предложи отлагане на въпроса за следващо заседание на Общинския съвет, след отстраняването на всички пороци в документацията.

Позиция по въпроса зае и общинският съветник от „Самоковци за Самоков“ Петър Георгиев.

„Много миризлива точка.

Шапка свалям как ни е поднесена“, заяви съветник Георгиев и продължи – „По времето на Ангел Немов като кмет, цялата тази част се загради и се даде на частна фирма и за улица. Отделно колко дървета се изсякоха за пробива. Хотел зад Чайната? Там наистина тече една много миризлива вада. Сигурно затова тази точка толкова много мирише“.

Емил Кривошиев контрира, че направеното е направено още преди 15 години и че пътят влиза в парцела на х-л „Рила“, твърдейки че повече нищо няма да се строи.

Кметът Владимир Георгиев също се изказа в подкрепа на хотел „Рила“. „Хубаво е да си припомняме, но в момента уличката е в собствената територия на Хотела.“, каза Георгиев. Той описа, колко добре би било уличката между хотелите „Рила“ и „Иглика“ да отиде до пътя за Пловдив. Изтъкна, че преди х-л „Рила“ е разделил имота си на  два парцела и е построил Конферентна зала, а със сегашното предложение се цели обединяването им отново в един имот.

Най-добра илюстрация на случилото се в Общински съвет-Самоков дават думите на поета Никола Вапцаров – „Живот ли бе – да го опишеш? Живот ли бе – да го разровиш? Разровиш ли го – ще мирише и ще горчи като отрова.“

Общинският съветник Васил Зашкев от Реформаторски блок подчерта, че въпросът е много по-дълбок и попита – „Кой ръководи Боровец? „Бороспорт“ и х-л „Рила“ или Общината?“

Емил Кривошиев се опита да наложи решението на Комисията, като изтъкна, че при предлаганата улична регулация от собствеността на х-л „Рила“ се отнемат 500 кв.м., като услужливо премълча, че им се придават 1500 кв.м общински имот, както стана ясно в процес на разискванията. Сиреч, 1000 квадрата общинска собственост, при това горски имот, е чист подарък на частното търговско дружество.

Ангел Немов оспори свързването на името му с разглежданото предложение.

В полемиката се включи и представител на х-л „Рила“. Иван Болярски, член на Надзорния съвет на Рила-Боровец АД и на Бороспорт, изписа двете търговски дружества като най-големите благодетели на Община Самоков.

Да се свети името им.

Независимо от масирания натиск върху съветниците да приемат предложението на Комисията, разглеждането на проблема бе отложено за следващо заседание. Основната заслуга за проявената на този етап мъдрост от страна на избраниците ни бе на общинския съветник Николай Николов. Той конкретно и точно извади наяве всички нарушения, пропуски, неточности и явни несъответствия в документацията. Съветник Николов посочи, че в разработката на архитект Клинчева  са включени и три частни имота, по които Общински съвет Самоков въобще не е оторизиран да се произнася. Заяви, че в предложения нов Подробен устройствен план някои от терените са посочени с номера от различни стари планове, които вече не са действащи. Изтъкна, че включените 1500 кв. метра общинска собственост, които се придават на х-л „Рила“ са горски имот и не са включени в Програмата за управление и разпореждане с общинската собственост. Николай Николов посочи и някои други пороци в разработката на ръководената от кмета Владимир Георгиев Общинска администрация.

В резултат – най-миризливата точка от дневния ред на юнското заседание на Общински съвет-Самоков бе отложена.

А какво ще се случи от тук насетне?

Ще харижат ли избраниците ни нови 1000 кв. метра общински горски имот в центъра на курорта Боровец на частното дружество Рила-Боровец АД – бъдещето ще покаже!