СамокоВест

С промени в Наредбата за обществения ред управниците ще борят шума, автогонките, паркирането в зелени площи

Споделете ни в

Общинският съвет гласува промени в Наредба № 1 за обществения ред и опазване на общинските имоти на територията на община Cамоков. С измененията се цели по-ефективно справяне с непоносимия шум, по-надеждно опазване на общинската собственост, слагане край на автогонките и на паркирането в зелени площи.

Вече по всяко време на денонощието се забраняват викането, шумният говор, пеенето, свиренето и всякакви звуци, вдигащи недопустим шум, използването на озвучителни системи и други електронни устройства, включително за религиозни, политически и търговски цели, нарушаващи обществения ред и спокойствието на гражданите. Забранява се ползването на обществени терени не по предназначение чрез монтиране или поставяне на палатки, конструкции, съоръжения или складиране на вещи. Забранява се форсирането на моторни превозни средства близо до жилищни сгради, детски и здравни заведения и места за отдих. Забранява се и безпричинното използване на клаксони, както и високата музика в автомобилите. Забранява се и паркирането в паркове, градини, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, върху тревните площи и на тротоарие в населените места не само на моторни превозни средства, но и на каруци.

Преди да гласуват предложените промени в Наредбата, общинските съветници изслушаха призив от Инициативен граждански комитет, който прочете Николай  Стефанов. В призива самоковци изискват държавата, общината и полицията да осигуряват реда, спокойствието и сигурността на гражданите. Стефанов подчерта, че исканията им нямат етническа насоченост. „Има два вида граждани – които спазват обществения ред и които не го спазват“, каза той и представи конкретни предложения за ефективното опазване на реда в общината.

  • Да се направи проверка и актуализация на адресната регистрация
  • Да се съборят всички незаконни бараки южно от пътя за Ихтиман
  • Да се налагат ефективни санкции на нарушителите
  • Да се упражнява строг контрол за недопускане на малолетни водачи на моторни превозни средства
  • Изграждане на ефективни структури, които да отговарят за спазването на Закона и на разпоредбите на Наредбата

Николай Стефанов се обърна към кмета на общината Владимир Георгиев с предложение вместо брошурите, как са похарчени данъците, да бъде разпечатана и предоставена на всички граждани Наредбата за обществения ред.

При разискванията Петър Георгиев, с присъщата му прямота и откритост, заяви- „Всички си зариваме главите в пясъка“. Той се присъедини към изявлението на Стефанов, че в този град живеят два типа хора –  такива, които спазват законите и такива, които не ги спазват. Съветник Георгиев бе категоричен: „Всички тук сме избрани, за да опазим този град и най-вече децата“

По предложение на общинския съветник Николай Николов санкциите за нарушаване на нормативните изисквания бяха завишени, като за физически лица глобите са от 500 до 1 000 лева, а за юридически лица – от 2 500 до 5 000 лева.